Mirinae Lee debutează magistral în romanul Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul, publicat recent de Editura Trei în colecția Fiction Connection, cu povestea unei femei coreene care a supraviețuit unui secol de foamete și războaie și a descoperit că pentru a rămâne în viață trebuie să fie un trickster care nu se dă înapoi de la nimic. Cartea, devenită bestseller internațional la scurt timp după publicare, a fost nominalizată anul acesta la Women’s Prize for Fiction.
Comparabil cu Pachinko şi A Woman Is No Man, acest debut hipnotic transcende genurile, ne fascinează și ne ține în suspans până la ultima pagină datorită talentului neasemuit al lui Mirinae Lee de a ne fenta aşteptările. Personajul complex al doamnei Mook a fost inspirat din povestea adevărată a mătușii autoarei, care a scăpat singură din Coreea de Nord la 60 de ani. Cu toate acestea, pentru că mătușa ei suferea de Alzheimer, Lee nu a putut să adune decât mici fragmente din realitate, pe care le-a combinat cu cercetarea istorică și cu imaginația ei.
Narațiunea episodică se desfășoară ca o serie de interviuri între o scriitoare de necrologuri și bătrâna doamnă Mook, ale cărei experiențe chinuitoare au început de la o vârstă fragedă. La azilul de bătrâni Amurgul Fericit, nu este neobișnuit ca rezidenții să inventeze povești. Așa că, atunci când doamna Mook începe pentru prima dată să-și dezvăluie amintirile, scriitoarea care o ascultă este sceptică. Povești despre captivitate, prietenie, crimă, identități furate și spionaj. O viață care se mută din Indonezia celui de-Al Doilea Război Mondial la Busan, în timpul războiului din Coreea; de la Phenianul din Războiul Rece la o biserică protestantă din China. Aventurile sunt atât de colorate și diverse și câteodată atât de incredibile, încât nu par a aparține aceleiași femei. Tricksterul lui Mirinae Lee este o figură polimorfă – de-a lungul acestor povești îmbinate cu măiestrie, ea ne apare ca sclavă, maestră a evadărilor, criminală, fantomă, spioană, amantă şi mamă – o femeie care trebuie adesea să aleagă varianta de neconceput spre a supravieţui războiului şi ocupaţiei Coreei.
Pe cât de jucăuș și de provocator, pe atât de convingător, brutal, îngrozitor, și dureros de tandru este romanul Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul de Mirinae Lee. Un roman despre dragoste, război, înșelăciune și trădare, despre identitate, povești și tot ce este necesar să faci pentru a supraviețui.
Mirinae Lee s-a născut și a crescut în Seul. A publicat proză scurtă în Antioch Review, Meridian, Black Warrior Review, Pleiades, Shenandoah și Massachusetts Review. Propria călătorie a lui Lee ca povestitoare a început la o vârstă fragedă. Întotdeauna și-a dorit să devină scriitoare. Născută și crescută în Coreea de Sud, Lee s-a mutat la vârsta de 20 de ani pentru a studia literatura engleză în SUA. Romanul Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul a fost scris inițial în coreeană, dar în cele din urmă Lee a rescris povestea în engleză. Spre surprinderea ei, s-a simțit mai în largul ei scriind în engleză decât în limba ei maternă. Mirinae Lee lucrează la cel de-al doilea roman al său a cărui acțiune este plasată în orășelul coreean Paju.
Leave a Reply