Editura Trei a publicat de curând în colecția Fiction Connection romanul Regina frumusetii din Ierusalim de Sarit Yishai-Levi, finalist la National Jewish Book Awards 2016, în categoria Book Club. Tradusă din limba ebraică de Monica Pruteanu și plasată, pe rând, în Epoca de Aur a Hollywood-ului, în zilele întunecate ale celui de-al Doilea Război Mondial și în nebunaticii ani 1970, Regina frumuseții din Ierusalim urmărește destinul unor femei fabuloase care se străduiesc să-și găsească propriul drum în vremuri supuse unor schimbări dramatice, oferindu-ne o poveste tulburătoare despre dragoste și iertare.
„O lectură perfectă pentru cei fascinați de istoria Ierusalimului.“ – Booklist
Luna, mama Gabrielei, este cea mai frumoasă femeie din Ierusalim. Se pare totuși că de frumusețea și de farmecul său neîntrecut se bucură toți ceilalți, în afară de fiica ei. De când se știe, Gabrielei i-a fost greu să aibă o legătură profundă cu mama sa. Dar atunci când familia lor este lovită de o tragedie, Gabriela simte că, dincolo de frumusețe, există multe lucruri pe care mama ei le ascunde. Disperată să înțeleagă relația lor complicată, pune laolaltă poveștile femeilor din generațiile anterioare – de la străbunica Mercada, renumita vindecătoare, la bunica Roza, care făcea menajul în casele englezilor, și până la Luna, care avea cele mai frumoase picioare din Ierusalim. Dar pe măsură ce descoperă secrete șocante, iubiri interzise și blestemul care le leagă pe toate aceste femei, Gabriela trebuie să înfrunte un trecut și un prezent mult mai complexe decât și-a imaginat.
„Fanii lui Gabriel García Márquez vor fi încântați de povestea pe care o spune Yishai-Levi. Regina frumuseții din Ierusalim vorbește despre pasiuni mistuitoare și secrete scandaloase, toate trăite cu intensitate de femeile unei familii care s-a îndârjit să reziste în fața obstacolelor vieții.“ – Jewish Journal
Regina frumuseții din Ierusalim este o saga multigenerațională care are loc în deceniile de dinainte, din timpul și după războiul Israelului pentru independență. Este povestea familiei Ermoza, respectați evrei sefarzi care dețin un magazin de delicatese într-o piață din Ierusalim. Istoria Israelului prestatal și lupta sa pentru independență formează coloana vertebrală a poveștii, deoarece familia Ermosa este prinsă în revoltele care au loc în jurul ei.
Cadrul Ierusalimului este minunat, orașul formând o scenă vibrantă pentru drama familiei. Elementele istorice sunt țesute cu pricepere în poveste, astfel încât iubirile și luptele din familie sunt puse în opoziție cu grijile tuturor cu privire la bombardamentele de pe străzi, asediile, raționalizarea și bărbații care merg pe front.
„Un roman uluitor, care descrie în mod veridic tradițiile, folclorul și limba importantei comunități sefarde din Ierusalim.“ – Jewish Weekly
Sarit Yishai-Levi este jurnalistă și scriitoare și s-a născut în 1947 la Ierusalim, într-o familie sefardă care a locuit în oraș timp de șapte generații. A studiat la Nissan Nativ Acting Studio și apoi la Universitatea din Tel Aviv. Înainte să se dedice jurnalismului, a activat în teatru și film. Mai târziu, a lucrat pentru diferite publicații din Israel și a fost gazda unor emisiuni de radio și TV în limba ebraică, la Los Angeles. În prezent, este corespondentă principală pentru revista Olam Ha’Isha și e gazda unor show-uri de televiziune despre turism și lifestyle. A publicat patru cărți de nonficțiune și două romane.
Regina frumuseții din Ierusalim este romanul său de debut și s-a bucurat de vânzări spectaculoase atât în Israel, cât și pe plan internațional. A fost distins cu Gold, Platinium and Diamond Prizes din partea Asociației Editorilor din Israel. Povestea cărții stă la baza serialului omonim difuzat de Netflix.
Leave a Reply