Celebrul istoric britanic, om de televiziune și autor de succes, Simon Sebag Montefiore revine în România la invitația Editurii Trei, cu ocazia lansării volumului istoric Lumea. O istorie de familie.

La începutul lunii decembrie, Simon Sebag Montefiore se va afla la București și se va întâlni cu cititorii săi la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (pe 5 decembrie, de la ora 19:00) și la Târgul de carte Gaudeamus (pe 6 decembrie, la ora 12:00), unde va prezenta cea mai recentă carte publicată în limba română, care cuprinde istoria omenirii, din preistorie până în zilele noastre, relatată prin ceea ce toți oamenii au în comun: familia. Familia rămâne unitatea de bază a existenței umane, chiar și în epoca inteligenței artificiale și a războaielor galactice. Am țesut istoria din poveștile mai multor familii de pe fiecare continent și din fiecare epocă, folosindu-le ca stăvilar în calea iureșului poveștii umane. Este o biografie a unei multitudini, nu a unei persoane. Chiar dacă aria pe care o acoperă familiile acestea este globală, dramele le sunt intime: naștere, moarte, căsătorie, iubire, ură; se ridică, se prăbușesc, se ridică din nou, migrează, revin”, declară Simon Sebag Montefiore.

Bestsellere internaționale multipremiate, istoriile scrise de Simon Sebag Montefiore i-au transportat pe cititori în Rusia țaristă sau în Ierusalimul antic și i-au purtat în mijlocul celor mai importante evenimente, alături de figuri proeminente care au marcat cursul evenimentelor. Cea mai recentă carte a sa, „Lumea: O istorie de familie”, apărută la Editura Trei în colecția Istorie, nu face excepție și, în plus, reprezintă o încununare a operei de până acum în ceea ce privește demersul de documentare, analiză și redactare. Volumul de peste 1.000 de pagini oferă o descriere captivantă a civilizației umane povestită dintr-o perspectivă originală: prin intermediul familiilor care au modelat trecutul nostru colectiv. De la Cezari, Medici, Incași, Otomani, Moguli, Bonaparte, Habsburgi, Zuluși, Rothschild, Rockefeller, Krupp, Churchill, Kennedy, Castro, Nehru, Pahlavi, Kenyatta, Saudi, Kim, Assad și mulți alții, Montefiore descoperă și prezintă istoria globală la o scară surprinzător de intimă, legând marile teme ale războiului, migrației, religiei, ciumei și tehnologiei de oamenii din centrul dramei umane.

Numită „Una dintre cele mai bune cărți ale anului” de publicațiile The New Yorker și The Economist și „Cea mai bună carte de istorie a anului, de către The Times (UK) și Smithsonian Magazine, Lumea: O istorie de familie le mai aduce un aspect autentic cititorilor, fie pasionați de istorie, fie de o lectură care să îi țină cu sufletul la gură: o scriitură aparte, vie și antrenantă, care transformă informațiile istorice într-un adevărat film de acțiune. Așa cum remarca și publicația The Spectator, Lumea: O istorie de familie are acea atmosferă în care „Succesiunea întâlnește Urzeala Tronurilor”, cu referire la unele dinte cele mai de succes seriale actuale;  diferența constă în faptul că personajele care alcătuiesc distribuția numeroasă din acest volum sunt unele dintre cele mai complexe personaje reale ( conducători faimoși – de la Alexandru cel Mare, Attila, Ivan cel Groaznic și Genghis-Han până la Hitler, Thatcher, Obama, Putin și Zelensky).

Sosirea scriitorului la București, odată cu lansarea cărții Lumea. O istorie de familie, , reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente ale finalului de an. Magdalena Mărculescu, director editorial al Editurii Trei: „…”.

Cei care doresc să afle detalii și povești incitante din spatele creării acestui manuscris valoros, alături de informații despre munca propriu-zisă, care a durat aproximativ trei ani, nu trebuie să rateze întâlnirile cu scriitorul și istoricul britanic, pe 5 și 6 decembrie, la ARCUB și Târgul de carte Gaudeamus, unde scriitorul va susține și sesiuni de autografe.

Simon Sebag Montefiore a studiat istoria la Universitatea Cambridge, unde a primit titlul de doctor și este Fellow al Royal Society of Literature din Marea Britanie. Cărțile sale au fost traduse în peste 48 de limbi și recompensate cu multe premii. De același autor, la Editura Trei au apărut: Trilogia MoscovaCerul roșu al amiezii, Într-o noapte de iarnă și Sașenka – care a câștigat Premiul pentru Cartea de Ficțiune Politică a Anului, Ierusalim. Biografia unui oraș (devenită bestseller internațional, câștigătoarea Premiului JBC pentru Cartea de Istorie a Anului și Premiul Wenjin în China), Romanovii 1613–1918 (distins cu Premiul Lupicaia del Terriccio),  Stalin: Curtea Țarului Roșu (câștigătoarea British Book Award pentru Cartea de Istorie a Anului); Tânărul Stalin (Premiul Costa pentru Biografie, premiul LA Times pentru Biografie și Grand Prix de la Biographie Politique).

El este, de asemenea, autorul antologiilor Discursuri care au schimbat lumea și Pecetluite în istorie: Scrisori care au schimbat lumea și co-autor, împreună cu soția sa, Santa Montefiore, al romanelor pentru copii Ordinul iepurilor regali din Londra, Evadarea din turn și Goana după diamant.