V-ați plictisit de ghidurile audio de prin muzee? V-a dezamăgit graba sau superficialitatea ghizilor de la siturile arheologice? O pereche de lentile de contact va rezolva în curând problema. Tehnica ”realității augmentate” se aplică deja în câteva locuri, după cum povestește simpaticul fizician Michio Kaku în noua carte Fizica viitorului:
De exemplu, un turist care intră într-un muzeu se poate duce de la un exponat la altul în timp ce lentilele de contact îi oferă o descriere a fiecărui obiect; un ghid virtual oferă, din mers, un ciber-tur al muzeului. Dacă vizitezi nişte ruine antice, vei putea să “vezi” reconstrucţii ale clădirilor şi monumentelor în toată splendoarea lor, însoţite de diverse anecdote istorice. Rămăşiţele Imperiului Roman, în loc să apară ca nişte coloane sfărâmate acoperite de buruieni, vor reveni la viaţă în timp ce te plimbi printre ele, fiind însoţite de comentarii şi de note.
Institutul de Tehnologie din Beijing a făcut deja primii paşi mărunţi în această direcţie. În ciberspaţiu, a fost recreată fabuloasa Grădină a Strălucirii Perfecte, care a fost distrusă de forţele britanice şi franceze în timpul celui de al Doilea Război al Opiului din 1860. Astăzi, tot ce a rămas din vestita grădină sunt ruinele lăsate în urmă de soldaţii puşi pe jaf. Dar, dacă priveşti aceste ruine de pe o platformă specială, vei vedea în faţa ta întreaga grădină, în toată splendoarea ei. În viitor, lucrul acesta va deveni ceva obişnuit.
Un sistem şi mai avansat a fost creat de inventatorul Nikolas Neecke, care a creat un tur pedestru al oraşului elveţian Basel. (vezi foto) Când te plimbi pe străzile vechi ale urbei, vezi imagini ale clădirilor antice şi chiar oameni suprapuşi peste prezent, ca şi cum ai fi un călător în timp. Computerul îţi determină poziţia şi apoi îţi prezintă în ochelarii speciali imagini din vremurile de demult, ca şi cum ai fi fost transportat în Evul Mediu. Astăzi, trebuie să porţi nişte ochelari speciali mari şi un rucsac greu, plin cu echipamente electronice, GPS şi tehnică de calcul. Mâine, vei avea toate acestea în lentilele de contact.
Fragment din:
Dacă te deplasezi cu maşina într-o altă ţară, toate indicatoarele de bord îţi vor apărea pe lentilele de contact în limba ta maternă, astfel că nu va trebui să-ţi cobori privirea ca să le vezi. Vei vedea semnele rutiere însoţite de explicaţii pentru orice obiect din apropiere, cum ar fi atracţiile turistice. Vei vedea de asemenea traduceri rapide ale semnelor rutiere.
Un iubitor al drumeţiilor în natură îşi va putea afla nu doar poziţia geografică într-o ţară străină, dar şi denumirile de plante şi animale, şi va putea să vadă o hartă a regiunii şi să primească buletinul meteorologic. Va vedea totodată traseele turistice şi locurile de campare care ar putea fi mascate de tufişuri şi de copaci.
Leave a Reply