Mai bine de jumătate dintre tinerii români rămân multă vreme dependenți de banii părinților, care îi ajută să își rotunjească veniturile de la un salariu la altul, arată un studiu recent citat de Digi24.ro.
Cât de indicat este ca părinții să-i încurajezi pe copii să depindă financiar de ei chiar și la vârsta adultă? Când și cum poți să oferi bani tinerilor copii? Aflați un răspuns nuanțat în extrasul de mai jos din cartea Cum să te porți cu copiii tăi deveniți adulți:
Capcana în care putem cădea noi, părinţii, este ideea fantezistă că, atât timp cât copilul va avea nevoie de banii noştri, ne va iubi şi ne va fi recunoscător. În realitate, situaţia stă exact pe dos. Părintele care oferă bani reprezintă pentru copil o sursă de jenă şi de neîncredere în sine pentru copil. De fapt, aici avem de-a face cu un cerc vicios: copilul nu are încredere în el însuşi şi se întoarce la starea de dependenţă, iar dependenţa alimentează insecuritatea şi anxietatea… şi iată cum roata se întoarce.
Cum procedaţi însă dacă totuşi doriţi să‑i daţi nişte bani copilului vostru? Cel mai bine este să i‑i oferiţi sub formă de cadou, nu de împrumut. Copiii care au nevoie de bani este puţin probabil să poată achita un împrumut. Ţine de natura umană să fim îngrijoraţi în privinţa unui împrumut pe care nu‑l putem înapoia şi să preferăm să ne distanţăm de persoana căreia îi datorăm banii respectivi. Tot atât de important de reţinut este că părinţii nu trebuie să le ofere copiilor ceva ce depăşeşte resursele lor materiale.
Părinţii este bine să fie atenţi să nu folosească banii ca pe un instrument de control. Ei n‑ar trebui să dorească să‑şi controleze copiii adulţi şi n‑ar trebui să utilizeze banii în acest scop. De aceea, un cadou în bani este mai bun decât un împrumut. Dacă mama şi tatăl îi împrumută copilului bani să‑şi cumpere o maşină, este foarte probabil să dorească să aibă un cuvânt de spus în alegerea ei şi să se supere atunci când acesta nu optează pentru o achiziţie prudentă.
Şi încă ceva foarte important: părinţii n‑ar trebui să‑i permită copilului lor să încerce să‑i manipuleze prin intermediul banilor, sau, mult mai probabil, pretextând lipsa acestora. Doar pentru că nu şi‑a găsit încă slujba viselor lui, nu înseamnă că părinţii sunt obligaţi să‑l întreţină.
Leave a Reply