Știința este un domeniu ușor delicat când vine vorba despre comunicarea acesteia publicului obișnuit. Probabil te gândești că nu ai tu nevoie să știi matematică: de asta se ocupă matematicienii. De ce să te intereseze în mod deosebit astronomia? D-aia avem astronomi. Fizică, chimie și biologie? Le studiază fizicienii, chimiștii și biologii. Da’ vezi tu, nu e deajuns. Trăiești într-o lume construită exclusiv de știință: uită-te în jur și te provoc să găsești ceva care nu ar fi rezultatul metodei științifice sau de care nu știm cu ajutorul metodei științifice. Supraviețuirea mea și a ta depinde acum de înțelegerea și cunoașterea noastră a metodelor științifice, măcar a lucrurilor de bază: ce-i un atom, ce-s moleculele, ce e gravitația, cum funcționează o celulă. Lucruri simple.
Problema cu știința este că e un domeniu nu greu, ci contraintuitiv: contrazice în mod flagrant multe informații pe care tu le culegi din mediul înconjurător. Cum să se învârtă Pământul în jurul Soarelui și nu invers, când tu vezi în fiecare zi cu ochii tăi cum Soarele răsare și apune, în timp ce noi stăm locului? „Eppur si muove‟, după cum a spus Galileo Galilei. Majoritatea oamenilor care nu știu concepte de bază ce țin de știință nu sunt mai naivi decât cei care le știu. Nu, pur și simplu nu le-au fost prezentate aceste informații cruciale într-un mod atractiv, astfel încât să poată fi reținute. Unii oameni abstractizează mai ușor, alții au nevoie de povești. De aceea e foarte important modul în care știința este prezentată, în funcție de personalitatea fiecărui om.
Așa a apărut seria Poveștiința. Nu-ți face griji, nu o să vezi nicio informație revoluționară. De fapt, tot ce o să găsești în cărțile acestei serii este cunoscut de cel puțin câțiva ani buni, dacă nu chiar de sute de ani. Ce diferă aici este metoda de abordare, de prezentare a conceptelor științifice simple: le vom povesti. Prin povestire, știința capătă o notă personală și îți este mult mai ușor să relaționezi cu ea, deci e mai ușor să o înțelegi.
Seria Poveștiința se va întinde de-a lungul a patru volume.
Primul volum – Cum se face un Univers se ocupă de astronomie: cerul nopții a fost dintotdeauna un motiv să te minunezi, dar odată ce ai înțeles și la ce te uiți, totul o să devină și mai minunat.
Al doilea volum se va ocupa de fizică și chimie: felul în care atomii se adună la un loc și se influențează.
Al treilea volum va povesti un pic despre istoria medicinei și cum am ajuns de la trepanare și ierburi la antibiotice și transplanturi de organe.
Al patrulea volum ne va duce iar în trecut, unde vom vedea cum s-a născut și au crescut Pământul și Viața de pe Pământ. Practic, este vorba despre cum, având un răgaz de câteva miliarde de ani, atomii de hidrogen au ajuns să se studieze pe ei înșiși.
Nu e greu să înțelegi știința. Trebuie doar să găsești metoda potrivită cu ajutorul căreia să o înțelegi. Seria Poveștiința își propune să devină una dintre aceste metode.
Leave a Reply