Tocmai când piața vinurilor începuse să arate bine, bate vântul rece al crizei. Iarăși se amestecă în vârtejuri rapide vinurile bune cu vinuri subțirele, iarăși nu se mai văd prin ceață etichetele cuminți, iarăși se simte mirosul acru al făcăturilor.
Singura veste bună e că adevărații iubitori ai vinurilor nu mai sunt dispuși la compromisuri. Poate vor fi mai atenți la preț, dar în niciun caz nu cred că se vor mai apropia de vinurile „sărăcuțe“. Pașii uriași care s-au făcut în ultimul deceniu în domeniul producției, schimbarea tiparului de consum a celor care-și doresc vinul nu doar ca simplu produs alcoolic, descoperirea bucuriei de a împleti gusturile, parcurgerea unor experiențe unice de cunoaștere — toate acestea alcătuiesc reperele unui nou mod de viață. (…)
Ne-am străduit ca între coperțile acestui ghid să păstrăm vinurile care au ceva de spus, vinurile oneste, selectate din ofertele stufoase ale producătorilor și importatorilor. Au dispărut vinurile care nu au confirmat la noile recolte, au apărut altele și, recunosc, unele au beneficiat și de șansa „noutății“; nu sunt listate vinuri care nu au nicio vină decât că în fața lor și-au făcut loc altele mai deosebite.
Există și vinuri pe care o bună parte dintre noi nu și le permit. Cu toate acestea, identificarea și cunoașterea „campionilor“ reprezintă un demers normal, care ne familiarizează cu criteriile de ierarhizare.
Sper că Ghidul vinurilor 2010 este un instrument ușor de folosit, prietenos și care ajută, deopotrivă, pe începător și pe connaisseur.
Fragmente din Prefața lui Cătălin Păduraru la volumul Ghidul vinurilor 2010 (Ed. Lifestyle, parte din grupul editorial Trei)
Leave a Reply