La nivel mondial, trendul alimentației sănătoase este mai puternic de la an la an. Fie că aleg o dietă vegetariană sau vegană, flexitariană sau mănâncă absolut orice, cu atenție la calitatea produselor, persoane de toate națiile și rasele au aceeași preocupare: cum să pună în farfurie ceva cât mai sănătos, care să le tonifice organismul și să le îmbunătățească starea de spirit. Abundența de informație ridică însă o problemă: cum poți deosebi campaniile de marketing inteligent realizate de informațiile științifice care au ca prioritate sănătatea populației? În Taci și înghite. De ce aproape tot ce ni s-a spus despre alimentație este greșit publicată de Lifestyle Publishing, Tim Spector, medic și profesor de epidemiologie genetică, face lumină în această problemă. Mai mult, identifică și o posibilă cauză a informațiilor contradictorii existente în media: „Puțini medici studiază nutriția și puțini nutriționiști au formație medicală”. În plus, cercetările privind nutriția sănătoasă sunt în mare parte sponsorizate de giganți ai industriei alimentare oferind, așadar, un punct de vedere subiectiv.

În Taci și înghite, medicul britanic oferă un succint plan de alimentație corectă, conceput astfel încât să țină cont de particularitățile fiecărei persoane, pentru că, așa cum atrage atenția în cartea sa, sfaturile generalizate nu ajută cu nimic spre a orienta opțiunile populației spre o alimentație sănătoasă.  Iată 7 metode simple de alegeri alimentare sănătoase inspirate din cartea semnată de medicul britanic Tim Spector:

  1. Consumați alimente diverse, în principal de origine vegetală, fără adaosuri de chimicale;
  2. Înțelegeți că fiecare dintre noi are nevoi alimentare unice;
  3. Nu mâncați mereu același lucru: diversificați și experimentați;
  4. Folosiți alimente adevărate, nu suplimente;
  5. Evitați alimentele ultraprocesate cu peste zece ingrediente;
  6. Reduceți consumul de carne și pește și verificați proveniența acestor alimente;
  7. Reduceți creșterile abrupte ale nivelului de glucoză și de grăsime din sânge;

În Taci și înghite, Tim Spector „demolează” principalele mituri alimentare ale epocii moderne, oferind ca argumente studii științifice, experiența sa clinică sau întâmplări din viața personală. Cititorii preocupați de alimentație sănătoasă vor răsufla ușurați când vor citi acest volum. Sfaturile medicului britanic nu sunt atât de restrictive și nu sunt generale decât într-o mică măsură. Mai mult, la prima vedere pot contraria, până când autorul aduce argumente pertinente în sprijinul afirmațiilor sale. „Trebuie să renunțăm la obiceiul de a număra caloriile, a respecta recomandările autorităților și a da crezare informațiilor înșelătoare de pe etichete” spune acesta. Tim Spector îndeamnă cititorii să fie mai selectivi în privința informațiilor despre hrană, care adesea sunt prezentate distorsionat. Un supliment special care promite vindecarea sau slăbirea rapidă trebuie privit cu circumspecție. La fel, produsele cu etichete în care se susține că nu conțin grăsimi, sare, gluten etc. O alimentație bazată preponderent pe fructe și legume diversificate, probiotice sau alimente fermentate, carne, pește și brânzeturi într-o cantitate mică, dar și câte un pahar cu vin de bună calitate și un pătrățel de ciocolată neagră înseamnă – în linii mari – o alimentație sănătoasă. Tim Spector nu oferă reguli generale și chiar subliniază că, în Taci și înghite nu-și propune să spună nimănui ce să mânânce. Învață însă cititorii să se observe și să experimenteze: „Trebuie să fim mai atenți la nevoile corpului nostru, care se schimbă în timp. Viața este un experiment continuu”.