100 remediiCopiii care suferă de tulburarea deficitului de atenţie şi a hiperactivităţii (ADHD) prezintă adesea simptome legate în principal de unul sau mai multe din cele trei comportamente esenţiale care o definesc: neatenţie, hiperactivitate şi impulsivitate.

Brian, unul dintre pacienţii mei, avea opt ani şi nu reuşea să stea locului. Mama l‑a dus la medic, care i‑a prescris metilfenidat (Ritalin), dar acesta părea să‑l facă şi mai hiperactiv. Brian e un copil isteţ, dar avea note proaste pentru că nu se putea concentra să‑şi facă temele, iar profesorii îl mustrau tot timpul.

I‑am făcut lui Brian mai multe analize pentru vitamine, proteine şi toxine. A rezultat că i‑ar fi prins bine nişte suplimente şi o schimbare a alimentaţiei care să susţină buna funcţionare a creierului şi sănătatea sistemului nervos.

Uleiul de peşte este cel mai des întâlnit remediu naturist prescris pentru ADHD. Un studiu pe 75 de copii care au luat uleiuri cu omega‑3 şi omega‑6 a arătat că simptomele a 26% dintre ei, care avuseseră .n principal simptome de neatenţie, se diminuaseră cu 25% după trei luni de tratament. După şase luni de tratament, s‑a îmbunătăţit starea a 47% dintre copiii care au luat suplimentele.

Un grup de cercetători din Franţa a studiat modul în care suplimentele cu vitamina B6  şi magneziu influenţează tulburările neurologice ale copiilor. Într‑unul dintre studii, au fost administrate copiilor cu ADHD cele două elemente într‑o proporţie specifică şi s‑a constatat că le‑au redus semnificativ hiperactivitatea şi agresivitatea după minimum două luni de tratament.

De asemenea, s‑a dovedit că preparatele pe bază de plante au efecte benefice asupra copiilor cu ADHD. Într‑un studiu, a fost testată o combinaţie de 200 mg ginseng nord‑american şi 50 mg Ginkgo biloba la copii cu vârste între 3 şi 17 ani. După patru săptămâni, 44% dintre participanţi prezentau reduceri semnificative ale simptomelor generatoare de probleme sociale, iar 74% prezentau reduceri ale simptomelor de hiperactivitate şi impulsivitate.

Fragment din 

100 de remedii naturale pentru copilul tău

de Dr. Jared M. Skowron, vicepreședintele Asociației Pediatrice a Terapeuților Naturiști