Trei secundeUn agent secret, inexistent pentru societate, un detectiv încăpățânat de bun, o crimă violentă – un thriller psihologic dur, captivant, cu multe mesaje de transmis.

Lalele. Biserică. SwissMiniGun. Zece kile. Bibliotecă. Cronometru. Scrisoare. Expeditor. Nitroglicerină. Casetă de valori. CD. Poezie. Mormânt. Mai avea treizeci și șapte de ore și cinzeci și cinci de minute. Începu să pășească pe asfalt pe lângă oamenii care-l priveau fără să-l vadă, niște străini fără zâmbete pe față. Îi era dor de o casă de pe o stradă liniștită, aflată la câțiva kilometri de oraș, singurul loc care nu-l zorea și nu-i cerea să supraviețuiască…

… Piet Hoffman, fost prizonier transformat în agent secret, are la dispoziție puțin timp pentru a se infiltra într-una dintre cele mai periculoase închisori din Suedia și a prelua conducerea asupra traficului de amfetamină pentru mafia poloneză. E singurul agent care a reușit să ajungă atât de departe în ierarhia Wojtek, o organizație mafiotă violentă, pe care poliția suedeză o vânează de mult timp. Sub nume de cod „Paula”, Piet e singur, inexistent pentru societate, un ex-con care trebuie să gândească încă odată ca un criminal autentic dacă vrea să supraviețuiască.

Un cărăuș, un cadavru, un polonez. Tocmai văzuse un bărbat care avea trei găuri mari în cap. Ceea ce înseamnă trafic de droguri, ceea ce înseamnă violență, ceea ce înseamnă țară est-europeană.Treizeci și cinci de ani în slujba Poliției Capitalei și, cu toate astea, i se părea mai greu de suportat, mai dur. Ceea ce înseamnă crimă organizată. Nu era de mirare că uneori alesese să se refugieze în trecut.Ceea ce înseamnă mafie...

…Ewert Grens are de rezolvat o crimă cu prea multe necunoscute, care poate distruge întreaga misiune pentru Piet. Un caz închis pentru detectivul încăpățânat și ultra eficient înseamnă moartea pentru agentul secret.

Un roman care se coordonează în pași ritmici, din ce în ce mai alerți, după fiecare personaj, Trei secunde prezintă perspectivele complexe asupra unei zone gri a societății: închisori, trafic de droguri, sistemul de agenți secreți și practicile neortodoxe ale poliției. Fără a scăpa nici cel mai mic detaliu, Roslund și Hellström își construiesc povestea din fragmente, împărțind romanul pe părți, zile ale săptămânii și capitole scurte, înfățișând gândurile, mișcările, psihologia fiecărei persoane implicate în labirint. Totul este cronometrat – zile, ore, secunde – pentru că trei secunde le despart, adesea, pe personaje de moarte.

  

Citește continuarea recenziei pe Bookblog