Jocul de noroc patologic, spune ICD-10, este o ”tulburare ce constă din frecvente și repetate episoade de jocuri de noroc ce domină viața subiectului, în detrimentul valorilor și obligațiilor sociale, ocupaționale, materiale și familiale”.

Banner_ICD10_1

Și descrierea continuă așa: Acești indivizi își riscă serviciul, fac mari datorii și mint sau încalcă legea pentru a obține bani sau pentru a scăpa de plata datoriilor. Persoana descrie o dorință intensă de a juca jocuri de noroc, care e greu de controlat, împreună cu preocupări, idei și imagini ale actului de a juca și circumstanțele ce însoțesc actul. Aceste preocupări și imbolduri cresc adesea în momentele de stres cotidian.

Fragment din ICD-10. Clasificarea tulburărilor mentale şi de comportament

Această tulburare e numită de asemenea și „joc de noroc compulsiv“, dar acest termen este mai puțin potrivit, deoarece comportamentul nu e compulsiv într‑un sens tehnic și nici tulburarea nu e corelată cu nevroza obsesivo‑compulsivă.

Îndreptar diagnostic

Trăsătura esențială este persistența de a juca ce crește în timp, în ciuda consecințelor sociale adverse, cum ar fi: sărăcirea, afectarea relațiilor familiale, deteriorarea vieții personale.

Diagnostic diferențial.

Jocul de noroc patologic trebuie diferențiat de:

a) jocul de noroc (Z72.6) — indivizii din această categorie joacă frecvent de plăcere sau în încercarea de a obține bani; ei își vor diminua probabil frecvența jocului dacă sunt confruntați cu pierderi mari sau alte efecte adverse;

b) jocul de noroc excesiv la pacienții maniacali (F30);

c) jocul de noroc la personalitățile sociopatice (F60.2) — acești indivizi manifestă o largă și persistentă tulburare a comportamentului social, prin acte agresive sau demonstrează în alte moduri indiferența lor față de binele și sentimentele altora.