Când Ben a venit prima oară la mine la terapie, era un băiat de 16 ani ciufulit și tăcut, care părea foarte deprimat. Părinții lui mi‑au spus că devenise tot mai izolat social. Tot ce știau era că se întâmplase o „dramă“ (termenul folosit de Ben), iar Ben era evitat de mulți dintre colegii lui.

hotul2

Acum petrecea ore în șir jucând jocuri video și își pusese perdele negre la fereastra camerei lui. Le ținea tot timpul trase, așa că nu putea intra pic de lumină naturală în cameră. Dormea zece ore sau mai multe în fiecare zi și refuza să ia parte la vreo activitate plăcută a familiei. Părinții lui Ben mi‑au spus că avusese o prietenă, dar relația cu ea fusese turbulentă și actualmente nu mai erau împreună. Ben m‑a informat curând că prietena lui fusese „infernală, rea, diabolică“ și că o considera cauza unei mari părți din suferința lui actuală. Mi‑a explicat că, în urmă cu șase luni, el și iubita lui au luat decizia să ia „o pauză, fiindcă ne stresam reciproc. Ea era extrem de emo [emoțională] și pur și simplu nu mă descurcam cu ea. Amândoi am fost de acord, dar se pare că după aceea ea credea că încă suntem împreună.“

Ben șia schimbat ”statusul” pe siteul rețelei de socializare pe care o folosea, indicând că nu mai este întro relație. Când prietena lui a văzut acest lucru, s‑a înfuriat și i‑a trimis un mesaj text lung despre cât de trădată se simțea, pentru că ea nu considera că „a lua o pauză“ însemna că se despărțiseră oficial. Ben a replicat că el a considerat altfel și că ea nu‑l putea controla pe el — deși limbajul pe care l‑a folosit a fost grosolan și vulgar.

Fragment din Hoțul interior. Psihologia furtului și a pierderii, de Robert Tyminski

Prietena lui îi știa parola și numele de utilizator de pe site‑ul rețelei de socializare pe care o folosea și i‑a lăsat pe „perete“ (o zonă în care pot fi văzute mesajele și fotografiile) multe mesaje obscene, jignitoare despre diferite alte fete, din care multe erau iubitele prietenilor lui. A semnat aceste mesaje false cu numele lui Ben. Apoi i‑a modificat setările contului, astfel încât toate aceste postări să fie accesibile tuturor, în loc să fie limitate doar pentru „prietenii“ lui Ben. Postările au circulat rapid în școala lui Ben, chiar înainte ca acesta să știe ce s‑a întâmplat. Doi băieți l‑au amenințat fizic, întrucât credeau că postările fuseseră scrise de Ben.

Până când Ben și‑a dat seama ce a făcut fosta lui prietenă, i se adusese deja un prejudiciu social serios, reputația lui fiind foarte afectată — chiar și prieteni care mergeau la altă școală ori rude ale lui Ben (chiar dacă nu și părinții lui) putuseră citi aceste postări cu rol de ghiulele. Ben a șters postările jignitoare, dar a omis să posteze el însuși o explicație sau scuză. El și‑a demonizat fosta prietenă:

E numai vina ei. De ce să‑mi cer eu scuze? Ea ar trebui s‑o facă pe peretele ei.

Majoritatea prietenilor lui s‑au distanțat de el, iar Ben a suferit o considerabilă izolare și ridiculizare, atât la școală, cât și online, dat fiind că postările falsificate au circulat, chiar dacă el le‑a șters de pe propriul „perete“. (Un lucru pe care îl învățăm în această eră a internetului este că, odată pus un material online, el capătă o viață proprie).

Ben și‑a revenit după incident, deși a avut nevoie de timp și muncă în terapie, hotărând în cele din urmă să se transfere la o altă școală. Și‑a exprimat clar sentimentul că a fost furat de fosta lui prietenă:

M‑a jefuit, mi‑a luat reputația și prietenii de lângă mine.

Furtul prietenei lui — care a inclus folosirea parolei lui Ben pentru falsificarea postărilor online și schimbarea setărilor lui de intimitate astfel încât să le poată vedea toată lumea — are ca motiv inconștient răzbunarea respingerii interesului ei romantic prin castrarea simbolică a băiatului de care s‑a simțit respinsă. Această motivație este similară până la identitate cu cea care a declanșat răzbunarea Medeei pe Iason, când i‑a luat tot ceea ce prețuia mai mult și l‑a lăsat neputincios.