Ce vârstă simți că ai?

„Floarea vârstei”, apărută de curând la Editura Lifestyle, nu cuprinde doar tradiţionalele reţete de self-help ca „fericirea în 10 paşi” sau „cum să slăbeşti în 12 zile”, ci e în bună măsură şi o carte autobiografică.

  

  

   

Vorbind despre Actul III al vieţii, împărţindu-şi existenţa ca la teatru, Jane Fonda consideră că în această perioadă vine cu adevărat „întregirea” omului. Actriţa consideră că nu atitudinea de negare a vârstei pe care o ai este cea mai potrivită, ci, dimpotrivă, cea de acceptare senină, înţeleaptă şi activă. „M-a întrebat cineva nu demult: „Ce vârstă simţi că ai?” N-am răspuns imediat. Chiar m-am gândit serios ce aş putea răspunde la o astfel de întrebare ca să nu fie ceva superficial, de genul „mă simt ca la 40 de ani.” Am răspuns „70″ amintindu-mi de o replică a lui Pablo Picasso care spunea că „durează foarte mult timp să devii tânăr.”

Una dintre cele mai uimitoare afirmaţii ale actriţei este aceea că nu s-ar mai întoarce pentru nimic în lume la prima tinereţe:

„Nu sunt singura femeie care nu şi-ar dori să revină la adolescenţă. Este mult prea greu! Prea multă anxietate şi dorinţă de a fi acceptat. Şi, dacă tot a venit vorba, nici la 20 sau 30 de ani nu m-aş întoarce. Perioada aceea a fost mult prea marcată de dorinţa mea de a deveni celebră. Şi ferească Sfântul de o repetare a perioadei ambigue dintre 45 şi 50 de ani. Pentru mine „zilele bune din trecut” sunt de fapt zilele bune din trecutul nu prea îndepărat. Prea mi-am petrecut mult timp din viaţă făcându-mi probleme că nu sunt suficient de bună, de deşteaptă, de slabă sau de talentată. Vă spun cu mâna pe inimă că, din punctul de vedere al stării de bine emoţionale, acum este perioada cea mai bună din viaţa mea. Îngrijorările acelea perpetue că nu sunt „suficient de” au dispărut. Am tras concluzia că după ce ai ajuns „acolo“, „la vârsta aceea înaintată”, teama e mult mai mică decât în perioada în care doar anticipai acea vârstă. Descoperi că eşti tot tu, poate mai mult decât oricând.”

Fragment din cronica apărută în România Liberă

   

Previous

Puterea coincidentei – intalnire interactiva la libraria Carturesti din AFI Palace Cotroceni

Next

Câteva reguli pe care le-am învăţat la noua mea şcoală

2 Comments

  1. Este demna de admiratie atitudinea pe care Jane Fonda o are. Cred ca e o carte din care oricine ar avea de invatat, indiferent de varsta. Ma gandesc serios sa o citesc si eu, dar mai ales, cred ca ar fi un cadou grozav pentru mama, sunt sigura ca ar ajuta-o sa isi accepte varsta, nu cu resemnare, ci bucurandu-se de ea.

    Despre aceasta aparitie stiu de ceva vreme, vreo 2 saptamani, dar am respins-o total. Pana azi, in aceasta dimineata, cand am ajuns la articolul de aici.
    Faceti o treaba foarte buna cu felul in care scrieti mai detaliat despre cartile pe care le oferiti. Fac parte din categoria acelor cititori care inainte de a alege o carte, vor sa citeasca despre ea mai mult de 5 randuri. Si cred ca mai sunt multi ca mine. Iar felul in care prezentati o carte, in comparatie cu altii, e un plus, sigur va creste sansele de atragere a cititorilor.

    Cel putin, pe mine ma convingeti sa citesc, chiar si acele carti pe care in mod normal le-as considera deloc interesante. Daca mi-as permite, fara indoiala, as cumpara de fiecare data noutatile pe care le oferiti. Cred ca as sta toata ziua numai cu nasul in carti si m-as putea numi, pe buna dreptate, de profesie cititor. Dar sunt pe-aproape… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén