Antrenati-vaO carte precum Antrenaţi-vă şi protejaţi-vă creierul nu are cum să nu trezească interesul şi, eventual, entuziasmul. De ce? Pentru că unele dintre cele mai cumplite maladii ce pot afecta fiinţa omenească sînt cele de ordin cerebral şi neurologic.

Mai pe şleau, spune-mi cum ai grija de creierul tău ca să-ţi spun cît de sănătos eşti la minte. Miracol al evoluţiei naturale, creierul omului, deşi are un suport material, fiind organ constituit din ţesuturi, molecule şi celule, este totuşi mai mult decît materie, el fiind sediul depăşirii concretului. Vestea bună transmisă de Nicolas Franck este că dacă ducem o viaţă igienică şi atentă putem prelungi la parametrii performanţi activitatea cerebrală.
Cine este însă autorul?

Doctor în medicină, psihiatru reputat, Nicolas Franck îşi pune în operă ştiinţa în cadrul Spitalului Universitar din Lyon.
Pe de altă parte, domnul Franck funcţionează şi în calitate de şef al Departamentului Universitar de Recuperare din cadrul Spitalului Vinatier din Bron. În plus, Nicolas Franck este cercetător la Institutul de Ştiinţe Cognitive şi, atunci cînd timpul i-o permite, scrie cărţi despre recuperarea cognitivă şi schizofrenie. Să o recunoaştem, cartea de vizită a medicului francez este impresionantă!

Franck scrie simplu despre lucruri complicate şi are marele dar de a explica pe înţelesul tuturor structura, constituenţii, mecanismele de funcţionare, disfuncţiile, primejdiile, maladiile cerebrale, precum şi remediile acestora. Accentul cade, din punctul de vedere al doctorului Nicolas Franck, pe ideea de prevenire a îmbătrînirii creierului. Într-adevăr, viaţa contemporană are drept coordonate fundamentale ritmul nebun, stresul galopant, uzura fizică şi psihică, lipsa de certitudine, îngrădirea creativităţii, transformarea în roboţi controlaţi de sistemul politico-financiar. De aici şi pericolul de a apăsa doar asupra unei funcţii cerebrale, cea a gîndirii cantitative, repetitive, monotone. Or, pentru a prezerva holismul creierului, ce constă în atenţie, memorie, performanţă cognitivă, registru emoţional şi funcţii de execuţie, este imperios necesar ca o sumă de tehnici şi strategii ale igienei cerebrale să fie avute în vedere.

Faptul de citi sistematic, atît cărţi de ficţiune sau poezie, cît şi lucrări savante sau metafizice ori interesul pentru domenii bine documentate pe internet contribuie, de asemenea, la întreţinerea formei cerebrale.
 Dieta particulară, bazată pe alimente bogate în vitamina E, este şi ea un argument serios în favoarea viziunii psihiatrului francez.

Recenzie de Valentin Protopopescu (Radio România Cultural)