Sunteți curioși să aflați rețeta pe care psihologii o propun pentru obținerea fericirii în cuplu? Vreți să știți cum să transformați relația în sursa dumneavoastră de siguranță și totodată de vitalitate?

„Cum să ne dezvoltăm și să fim fericiți în cuplu”, apărută la Editura Trei, prezintă soluțiile concrete și bazate pe rezultatele unor cercetări recente, ale autoarei Felicitas Römer, specialistă în psihoterapia sistemică de cuplu și de familie, cu privire la creșterea sentimentului de fericire în cuplu.



Bagajul personal

Într-o ceartă, fiecare partener „pune pe masă” propriul istoric. Viața noastră emoțională începe încă din perioada prenatală și se dezvoltă treptat, odată cu crearea atașamentului, apoi cu primele experiențe legate de autonomie. Felul în care părinții ne privesc, rolul pe care îl avem în familie, așteptările pe care persoanele apropiate și le stabilesc în privința noastră, experiențele fraterne, prima dragoste, sunt bucăți foarte importante din structura noastră emoțională. Într-o relație, toate aceste bucăți devin factori relevanți, întrucât ei determină felul în care reacționăm.

„Am văzut deci până acum că oamenii își aduc cu ei în relație vechile răni din copilărie, rămase nevindecate. Purtăm cu noi aceste povești din trecut ca într-un rucsac burdușit de lucruri. Important ar fi să ne examinăm din când în când conținutul acestui rucsac și să mai triem temeinic din el. Cu un rucsac mai ușor, putem călători mult mai bine!

Multe persoane fac însă acest lucru abia atunci când sunt în pericol de a se prăbuși sub greutatea lui și când tensiunea provocată de durere devine foarte mare. Sau când relația de cuplu suferă din cauza balastului din trecut și amenință să fie îngropată sub el, ca de exemplu atunci când repetăm în relațiile noastre de iubire aceleași tipare vechi, care de fapt nu ne fac niciun bine, dar de care nu ne putem elibera.”

Atât cunoașterea istoricului personal, cât și cunoașterea istoricului partenerului, poate fi un prim pas spre îmbunătățirea relației, iar cartea de față oferă setul de întrebări necesar pentru generarea (auto)cunoașterii.

Îmbunătățirea relației

Pentru a începe demersul de vindecare comună, pe care autoarea îl structurează în șapte pași, este nevoie să fie pusă piatra de temelie a întregului proces, care este formată din bunăvoință, încredere și răbdare. Apoi, prin eliberarea partenerului de vinovăție, printr-o atitudine prietenoasă și prin focalizarea pe sentimente, se va consolida întreaga relație. Autoarea explică într-o manieră clar structurată întreg demersul și oferă exemplele și instrumentele necesare astfel încât, exact cum promite și la începutul volumului, „cu această carte vă aflați în cea mai potrivită companie”.


Felicitas Römer practică terapia în Hamburg și este autoare a numeroase self-helpuri dedicate crizei vârstei de mijloc, relației cu adolescenții și anxietăților copiilor.

Articol realizat de Alessandra Gemeș