”Dacă începeți romanul de față, începeți-l vă rog de dimineață, ca să ajungeți să-l terminați până seara. Altfel, faceți noapte albă, cum mi-a ieșit mine”, își începe telerecenzia Dan C. Mihăilescu, în ediția ”Omului care aduce cartea” (Pro TV) dedicată unui excelent roman polițist englez – GOANA DUPĂ BANI.

      

Autorul londonez Oliver Harris, cu studii de literatură britanică și creative writing și doctorand în psihanaliză și mitologie, ”știe bine lecția noilor autori de literatura polițistă” – anume că noii detectivi ”sunt departe de cavalerii fără frică și prihană de altă dată”, precizează criticul literar.

Acum, continuă Dan C. Mihăilescu, ”avem peste tot detectivi detracați, dezabuzați, alcoolici sau narcomani, care au copii ce, la rândul lor, se droghează; viața lor este ratată, avem aici un fel de bruce-willisizare a detectivilor”.

Nici personajul principal al Goanei după bani, Nick Belsey, nu face excepție. Tot din recenzia de la Pro Tv, aflăm că:

”Omul acesta este falit, are mania jocurilor de noroc, bea foarte mult, vrea să iasă din poliție, vrea să fugă undeva și dă peste un cadavru, peste un sinucigaș ultrabogătaș, un oligarh rus campat în Londra, pe care nu-l știa nimeni, un tip misterios băgat în tot felul de rețete mafiote… dă de el mort și își dă seama că îi poate lua cardurile și poate să se substituie identității personajului respectiv. Polițistul nostru, care este cel mai bun polițist din secția lui, ajunge să viseze să se substituie mafiotului respectiv pentru a pune mâna pe cele 40 de milioane de dolari. Și începe un joc în care tu, ca cititor, rămâi năuc…”

     

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=hAVB7gxZQvE&feature=youtu.be]  

      

”Un adevărat roman londonez” – The Literary Review