Este posibil ca gândurile şi sentimentele să joace un rol în îmbolnăvirea organismului?

Cei doi autori consideră că da; când nu putem să exprimăm ceea ce simţim, prin vorbit, scris sau altă manifestare directă, corpul nostru preia această misiune şi exteriorizează sentimentele prin boală. Afecţiunile cu care ne confruntăm sunt, de multe ori, semne ale mesajelor pe care noi nu reuşim să le transmitem celorlalţi.

Conflictele, tulburările şi dezamăgirile care apar în cadrul relaţiilor cu ceilalţi pot avea efecte reale asupra organismului nostru.” 

Potrivit noilor cercetări, creierul se află într-un dialog constant cu sistemul imunitar, acesta din urmă putând fi afectat nu doar de infecţii, dar şi de anumiţi oameni sau evenimente. Dacă, de exemplu, cineva simte ură faţă de o persoană, este posibil ca în prezenţa ei să manifeste la nivelul pielii iritaţii, erupţii sau alte simptome.

De ce se imbolnavescBolile grave nu sunt însă provocate exclusiv de minte; aceasta poate crea predispoziţii ce accentuează sau uşurează calea factorilor patologici. În perioadele de separare sau pierdere, corpul este mai predispus la boli, aşa că va fi mai probabil să întâmpinăm probleme de sănătate, dar nu înseamnă ca ne vom îmbolnăvi neapărat.

Cartea critică abordarea din medicina convenţională, care ignoră legăturile dintre minte şi corp, bazându-se exclusiv pe principiul cauză-efect. Cei doi autori nu neagă beneficiile medicinei clasice, dar sunt de părere că aceasta ar fi mai eficientă dacă ar lucra în colaborare cu psihanaliza.

Ideile psihanalitice pot fi de folos pentru înţelegerea detaliilor referitoare la motivul pentru care se îmbolnăveşte cineva, dar nu psihanaliza este cea care va vindeca boala. Mai degrabă, ar putea lucra într-o asociere cu tratamentele medicale adaptate, care dau atenţie dialogului şi recunoaşterii umane”.

Ca răspuns la boli, autorii propun un mix între tratamentele medicale convenţionale şi cele care provin din psihologie. O mai bună ascultare, un dialog real între medic şi pacient completează remediile clasice şi ar oferi mai multe şanse de vindecare.

„Practicile medicale pot avea şi mai mult succes atunci când sunt efectuate în contextul mult mai larg al dialogului. Fragmentarea şi alienarea impusă pacienţilor în climatul medical actual acţionează împotriva acestuia”.

   Citește întreaga recenzie pe blogul LecturiDeMămică.