Într-un stil ironic şi înşelător de simplu, romanul lui Amélie Nothomb (traducere de Claudiu Constantinescu) vorbeşte despre… şampanie şi prietenie. Protagonista este o scriitoare pe nume… Amélie Nothomb, care îşi caută o parteneră de băut, iar în cele din urmă o găseşte pe Pétronille Fanto, o fană cu care a avut deja o lungă relaţie epistolară.

O tragicomedie strălucitoare și spumoasă precum șampania, o odă prieteniei și o devoalare subtilă a vieții interioare a scriitoarei.

Amélie Nothomb reușește să ne transpună în universul ei particular, în această lume specială a scriitorilor. Romanul Pétronille te face să te simți aproape de autoare, să-i citești emoțiile din timpul unei sesiuni de autografe, bucuria amintirilor copilăriei ei din Japonia, umorul și poezia din descrieri. Pagină cu pagină vom străbate un drum lung – marcat de petreceri, despărțiri, reuniuni udate din plin cu șampanie – pe parcursul căruia ne vom întreaba unde începe ficțiunea și unde se sfârșește realitatea. O poveste plină de viață, de magie și efervescență.

O carte amuzantă, plină de autoironie și multe referințe literare, care aduce un omagiu librarilor și cititorilor, fără de care succesul unui autor ar fi improbabil.

„Noul roman al lui Amélie Nothomb, scris cu o ironie tipic franţuzească, este o excelentă analiză a prieteniei feminine.” – The Daily Mail

„Autoarea explorează noi moduri în care să se dezvăluie cititorilor, dând la iveală tot mai mult din fiinţa ei profundă.” – Backlisted

Amélie Nothomb (pe numele ei adevărat Fabienne Claire Nothomb) s-a născut în 1966, în orașul belgian Etterbeek, într-o familie de diplomați. A locuit pe rând în Japonia, China, Statele Unite, Bangladesh, Burma și Laos. A debutat în 1992 cu romanul Igiena asasinului și a câștigat numeroase distincții, printre care Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze, de două ori Premiul Alain-Fournier şi Marele Premiu Jean Giono pentru întreaga operă.
Cărțile ei au fost traduse în peste 25 de limbi şi s-au vândut în milioane de exemplare în întreaga lume.
În seria de autor Amélie Nothomb au mai apărut romanele Loveşte-ţi inima!, Barbă Albastră şi Unisex.