Editura Trei a lansat volumul “Dragoste virtuală”, de Daniel Glattauer. Definită ca un „love-story tipic pentru zilele noastre” („The Guardian”), romanul este alcătuit în întregime din mesaje electronice schimbate între Leo şi Emmi, protagoniştii poveştii.

Romanul încearcă să surprindă o latură romantică a activităţii on-line şi, încă de la publicarea în limba germană, a devenit un bestseller. Ediţiile britanice, spaniole şi americane i-au adus succesul internaţional. Acum, publicul din România are ocazia să descopere acest text care şi-a găsit fani în toate colţurile lumii. Relaţiile care se înfiripă în urma unui mesaj electronic trimis greşit au acum propria poveste clasică. 

De la jurnalism la ficţiune

Austriacul Daniel Glattauer (n. 1960) este jurnalist, debutând la „Die Presse”, iar din 1989 publică editoriale în cotidianul vienez „Der Standard”. Succesul romanului de faţă l-a făcut să publice în 2011 o continuare a poveştii, astfel că până şi cititorii care nu vor gusta finalul vor putea să se gândească la faptul că mai există o şansă.

Prozatorul reuşeşte să contureze stiluri diferite de mesaje, de la cele formale la cele stufoase, la simple schimburi de replici în dialoguri virtuale şi până la izbucniri nervoase sau momente de flirt virtual. Totul se leagă şi personajele îşi dezvăluie în acest limbaj electronic nuanţele personalităţilor, ajungând să fie privite de cititori ca nişte imagini reprezentative pentru lumea pe care o trăim. Pe lângă farmecul celor doi protagonişti, cartea reuşeşte să separe şi etapele prin care trece o relaţie virtuală de la schimburile reci şi oficiale de replici la aventura epistolară care împrumută din ce în ce mai mult din limbajul afectiv. 

„Unul dintre cele mai frumoase dialoguri între îndrăgostiţi din literatura modernă.”, „Der Spiegel”, despre romanul „Dragoste virtuală”

Sursă: articol apărut în ziarul Ring.