Pielea este un organ, dar şi un foarte sensibil respondent la emoţii. Conflictele emoţionale, anxietăţile şi orice alt tip de stres pot provoca sau agrava o boală dermatologică. Ca urmare, psihoterapia este o metodă eficientă de tratament pentru aceste afecţiuni, când este folosită de terapeuţi calificaţi.

O descoperire-cheie este abilitatea corpului de a transforma ideile trăite intens şi fantasmele în realităţi fizice. O varietate de simptome ale pielii au fost declanşante şi vindecate experimental prin puterea minţii focalizate de a se concentra şi sugestiona. (…)

Să știi de ce ai parte de aceste probleme (zona zoster, eczemă, psoriazis, veruci) este primul pas spre reducerea lor. Să îți înțelegi conflictele – să înțelegi viața emoțională a pielii tale – este, de asemenea, pasul cel mai important spre controlarea factorilor psihologici care provoacă, declanșează și agravează boala.

Îndemnul cuprins în capitolul 2 este: Ascultă-ți pielea! Simptomele dermatologice reprezintă de multe ori un mesaj de la eul interior, un strigăt de ajutor, încercarea de a obține ceea ce ființa avea nevoie din punct de vedere biologic și emoțional, pentru a înflori. Cele trei tipuri de hrană emoțională sunt: dragoste, respect, protecție. Exemplificând, autorii afirmă că pielea:

  • plânge după dragoste și protecție (eczemă),
  • este furioasă (veruci),
  • încearcă să preia controlul (alergie),
  • suferă din dragoste,
  • își amintește,
  • exprimă adevăruri interzise etc.

Fragment din recenzia volumului Ascultă-ți pielea!, publicată de săptămânalul Viața medicală (nr. din 6 martie). Cartea este scrisă de psihologul clinician Ted A. Grossbart, profesor la Harvard, împreună cu dr. Carl Sherman și se vrea un ”program eficient pentru o piele sănătoasă”.