Misterioasa scriitoare de origine italiană elogiată pentru cărțile sale atât de critici cât și de cititori ne propune o nouă lectură pentru copii și tineri publicată de Pandora M în colecția LITERATI: Noaptea pe plajă. Cartea spune povestea unei păpuși, aceeași care apare pentru prima oară în romanul Povestea fetiței pierdute, Celina – o jucărie abandonată de fetița care o îndrăgea atât de tare, dar care uită de ea atunci când primește în dar un nou partener de joacă. Deși povestea nu este una amuzantă sau idilică, ea fiind scrisă în stilul inconfundabil al Elenei Ferrante, are un feeling optimist și personaje captivante care vor face deliciul tinerilor cititori: Celina, păpușa care poate vorbi, Căpcăunul Nemilos al Apusului alias îngrijitorul plajei, Marea Greblă și multe altele. Tocmai aceste personaje vor transforma o întâmplare absolut obișnuită într-un basm modern. Și cum toate basmele au și momente înspăimântătoare, nici povestea Elenei Ferrante nu face excepție. Însă tocmai aceste momente palpitante o vor face mai interesantă pentru cititorii LITERATI.

Dar Cărăbușul e îngrijorat, s-a întors la loc, nu mai stă pe spate. — Ce se întâmplă? îl întreb. Se îndepărtează grăbit de lumina aruncată de Foc și nu-l mai văd. Focul e amabil. Când și când se întețește, pâr pâr, pârâie el bucuros și aruncă scântei roșii. Aud și zgomotul Mării, a devenit și mai puternic. Un Val se apropie și se îndepărtează. Pare un domn elegant, cu marginea lui albă de spumă. — O să mă uzi? întreb. — Vââj! — N-am înțeles. — Vââj! — Bine, spune ce vrei tu. Oricum, ce-mi pasă dacă mă uzi? Focul arde și e atât de plăcut, tot mai cald și mai cald. Strig către Căluțul de plastic: — Nu-i așa că e plăcut aici, Căluțule? Strig către Pix și Dopul de metal: — Frumoasă seară, nu credeți?

Noaptea pe plaja_webDespre carte: Lăsată pe plajă să-și poarte singură de grijă, o păpușă pe nume Celina are parte de o noapte îngrozitoare. Căpcăunul Nemilos al Apusului încearcă să-i fure cuvintele, Focul vrea să o pârjolească, iar Marea refuză să-i asculte rugămințile. Însă lucrul cel mai rău dintre toate este că a fost abandonată de mămica ei, fetița pe nume Mati, care și-a găsit un nou tovarăș de joacă – un motănel. Între un ghinion și altul, noaptea se preface în zi, iar odată cu ivirea zorilor, Celina începe să vadă totul mult mai limpede. Despre autoare și ilustratoare: Elena Ferrante este pseudonimul uneia dintre cele mai faimoase romanciere italiene ale cărei cărți au fost traduse în numeroase limbi. La Editura Pandora M au apărut toate volumele celebrei Tetralogii Napolitane (Prietena mea genială, Povestea noului nume, Cei care pleacă și cei ce rămân, Povestea fetiței pierdute), precum și romanul Fiica ascunsă. Tetralogia Napolitană s-a vândut în peste 5.5 milioane de exemplare la nivel mondial și a fost tradusă în 50 de țări. Mara Cerri este o foarte apreciată ilustratoare, iar lucrările ei au apărut în multe reviste și au fost expuse la Bienalele de la Bologna, Bratislava și Lisabona. În 2008 a primit premiul „Lo Straniero“, distincție care se acordă celor mai importanți artiști din Italia.