Ghidul homeopatic pentru familie este un dicționar complet al problemelor care pot fi rezolvate prin automedicație. Doctorul Alain Horvilleur te învață care este tratamentul potrivit pentru diversele neplăceri – de la o răceală sau o duere de cap până la durerile nesfârșite de spate sau depresia apăsătoare.

Am ales doi dintre termenii ghidului, potriviți pentru sfârșeala de după o săptămână epuizantă:

    

OBOSEALĂ CRONICĂ

Sindromul de oboseală cronică este o oboseală intensă, invalidantă, simţită timp de peste şase luni şi suficient de gravă pentru a reduce cu cel puţin 50% activitatea obişnuită a subiectului, fără explicaţie logică, cu o analiză a sângelui absolut normală. Altfel spus, nu există o cauză identificabilă nici pe plan fizic, nici pe plan psihiatric.

Această stare îi afectează cel mai adesea pe adulţii tineri, în special pe femei. Ipoteza virală este cea mai plauzibilă, dar unii medici consideră că punctul de plecare este unul mental. Să fie oare un mare protest împotriva unei stări de indispoziţie sau o boală în sensul clinic al termenului?

În orice caz, este o adevărată neplăcere, aproape un handicap, care intervine în capacitatea persoanelor de a şi asuma cele mai simple sarcini ale vieţii cotidiene.

Se vor lua: SARCOLAC TICUM ACI DUM 5 CH, SEPIA OFFICINALIS 9 CH, 3 granule din fiecare, de 3 ori pe zi, atât timp cât este necesar.

   

FORTIFIANT

Fortifiantul, în sine, nu există în homeopatie (sau există zeci şi sute, de diverse feluri). Într adevăr, medicamentul corect ales, în funcţie de simptomele bolnavului, este cel mai bun „fortifiant“ pe care acesta îl poate primi. Totuşi, dacă are nevoie de un stimulent trecător, va lua 3 granule, de 3 ori pe zi, dintr un medicament sau mai multe din cele prezentate în continuare:

oboseală după un efort fizic excesiv sau după un traumatism, ARNICA MONTANA 9 CH.

oboseală la efort, în cazul unui cardiac, ARNICA MONTANA 9 CH.

când creşterea are loc prea rapid, CALCAREA PHOSPHORICA 9 CH.

după o mare pierdere de lichide (diaree, ciclu abundent, transpiraţie puternică, vomă), CHINA RUBRA 9 CH.

oboseală după o veghe sau o insomnie îndelungată, COCCULUS INDICUS 9 CH.

după o veste rea, GELSEMIUM SEMPERVIRENS 9 CH.

oboseală şi slăbire, deşi subiectul mănâncă bine, IODUM 9 CH.

oboseală psihică, KALIUM PHOSPHORICUM 9 CH.

convalescenţă după o boală infecţioasă, PULSATILLA 9 CH.

dureri musculare şi osoase după sport, RHUS TOXICODENDRON 9 CH.

oboseală, cu figura trasă, SEPIA OFFICINALIS 9 CH.

oboseală după naştere, SEPIA OFFICINALIS 9 CH.