Editura Trei și Librăriile Cărturești îi invită vineri 24 iulie (între 12:00 și 13:00) pe adolescenți la o discuție despre prietenie, dragoste și alte subiecte dificile. În cadrul Festivalului de Carte, Muzica și Idei Young Adult, psihoterapeutul de cuplu Domnica Petrovai va oferi celor tineri sfaturi și răspunsuri pentru cele mai fierbinți întrebări ale vârstei adolescenței.

”Relațiile pot fi o dramă sau o bucurie. Diferența o face felul în care știi să menții și să îți alegi prietenii. La fel și cu îndrăgostirea și romantismul. Uneori poți fi copleșit de frica de respingere sau teama de abandon și alteori trăiești o suferință și îți pierzi încrederea pentru iubire”, motivează Domnica Petrovai.

Vă așteptăm cu întrebări pe această temă pe pagina de Facebook dedicată evenimentului.

Chiar dacă discuția este, în primul rând, dedicată adolescenților, părinții sunt bine-veniți, dialogul despre dragoste și prietenie la vârsta adolescenței fiind o bună șansă de a înțelege mai bine întrebările pe care și le pun adolescenții din ziua de azi și de a vedea cum pot să găsească vorbele potrivite pentru abordarea unor subiecte atât de delicate.

Despre găsirea cuvintelor adecvate este vorba și în extrasul de mai jos din volumul de parenting Sunt părinte de adolescent. Când nimic nu pare să meargă, există soluţii, de Olivier Revol, specialist francez în neuropsihiatria copilului:

***

Sunt părinte de adolescent, de O. Revol

            De cele mai mule ori adolescentul vorbește puțin. E preferabil să fie scutit de confruntarea față în față sau de glacialul: „Trebuie să stăm de vorbă!” De aceea, trebuie ales mai degrabă un moment de relaxare care favorizează „vorbitul unul cu celălalt”. I se poate propune se dea o mână de ajutor în bucătărie pentru a sta la taclale pe lângă cratițe, grădinăritul sau mersul împreună la cumpărături. Trebuie încurajată discuția în spiritul respectării răspunsurilor, fără ca părinții să izbucnească de parcă ar fi sfârșitul lumii: „Cum să spui una ca asta!” Din contră, trebuie vorbit de la egal la egal și să i se dea adolescentului sentimentul că este înțeles.

            Confruntată cu situația fiicei de cincisprezece ani, copleșită de o mare suferință din iubire, mama sa decide să intre în joc: Îmi dau seama că este dureros pentru tine, îți înțeleg dezamăgirea. Una în brațele celeilalte, își petrec noaptea întreagă vorbind și plângând împreună. Mama a știut să împărtășească gândurile fetei și să o ajute să treacă peste ele. Dacă i-ar fi spus „La vârsta ta nu contează”, fiica s-ar fi închis fără îndoială în cameră și în tristețe, fără să o exprime.

            Cu adolescenții, subiectele majore sau delicate, cum ar fi SIDA sau prezervativul, trebuie abordate dintr-un unghi afectiv. Detaliile tehnice le cunosc oricum. Și, mai ales, e bine ca vorba să concorde cu fapta. Este riscant, de exemplu, să interzici fumatul dacă tu însuți încerci să te lași de ani buni. De asemenea, este important să îți arăți autoritatea fără să uiți totuși să-ți arăți afecțiunea: „Mi-ai lipsit”, „Când nu ești aici, parcă e prea liniște”.