Revista online ”Cafe Gradiva” găzduiește din această săptămână o nouă rubrică de autor semnată de psihiatrul si scriitorul Ion Vianu. Primul său editorial pleacă de la proaspetele prosteste din ”Piață” și se cheamă “Indignados” de azi sunt “disidentii” de ieri. Iată și un fragment ”din carnetele lui Ion Vianu” dezvăluite săptămânal de Cafe Gradiva:

Ceea ce se întâmplă în “Piaţă” este, pentru mine, misterios. O mână de oameni, la urma urmelor, revendicări confuze, din care se evidenţiază oroarea faţă de “sistem”. (…)
Poate că ecourile acestei mişcări se vor stinge… deşi nu cred. Dar nu pot să nu-mi amintesc despre Jan Patočka, filosoful mort în timpul unei anchete a poliţiei politice cehoslovace, în 1977. El vorbea despre “puterea celor fără de putere“. Nu însă în sensul puterii maselor (pe care au studiat-o, ca literaţi si filosofi, Hermann Broch şi Elias Canetti). Nu, nu este vorba despre puterea enormă a masei umane, în care individul îşi pierde identitatea pentru a dobândi o energie uriaşă. Este vorba despre oameni puţini, umili, cu idei nu prea clare, care pot totuşi să creeze unei puteri constituite (şi chiar contraputerii, reprezentate de opoziţia oficială) un sentiment de inconfort, de şubrezenie… cum erau şi oamenii pe care-i întâlneam la Goma, în 1977, care fără excepţie voiau să plece din ţară. Oameni simpli fără ideologie, doar exasperaţi. “Indignados” de azi sunt “disidenţii” de ieri…

Ion Vianu a publicat la Editura Trei (în colecția ”Romane psy”) volumul PARAMNEZII: