Jack Reacher s-a întors! Renumitul autor Lee Child face echipă cu fratele lui, Andrew Child, și continuă seria cu volumul Santinela, apărut recent la Editura Trei.

În ianuarie 2020, Lee Child a anunțat că nu va mai scrie romane în seria Jack Reacher, dar aceasta va continua cu volume scrise de fratele său, Andrew Grant. Condiția pe care a pus-o Lee a fost aceea ca Andrew să își schimbe numele și să semneze Andrew Child. Până când va preda definitiv ștafeta fratelui său, Lee și Andrew vor semna împreună câteva cărți în celebra serie. Prima este Santinela.

„E minunat să fim din nou alături de Reacher, într-o lume unde băieții răi capătă ce merită… O tranziție lină pentru un personaj mult-iubit.” – The Observer

Nici în Santinela, Reacher nu are o destinație anume, dar are la dispoziție tot timpul din lume. Într-o dimineață, ajunge într-un orășel de lângă Pleasantville, în Tennessee. Însă locul nu are absolut nimic plăcut. În miezul zilei, Reacher zărește un nefericit care intră de-a dreptul într-o ambuscadă… așa că intervine, în stilul personal de rezolvare a conflictelor. Bărbatul pe care-l salvează e Rusty Rutherford, un IT-ist proaspăt concediat după un atac informatic care blocase toate bazele de date electronice ale orășelului… dar și secretele lui. Reacher e intrigat. Atacatorii sunt însă în stare de orice, de la conspirație până la crimă. Prima regulă: când nu știi în ce belea ai intrat, ține-l pe Reacher aproape.

Nu știm care este contribuția fiecărui coautor, dar există o mare fidelitate în Santinela față de precedentele cărți din serie. Reacher este tot un detectiv talentat, cu o memorie eidetică. Există „codul” Reacher: „Dacă nu mă deranjezi (sau pe cineva la care țin), nu te voi deranja”. Regăsim justiția rapidă și vigilentă pe care Reacher o aplică întotdeauna, conform codului său moral. Și, bineînțeles, descoperim scenele de luptă ilustrate cu strălucire, cu cât mai multe, cu atât mai bine, mai ales când șansele par a fi împotriva lui Reacher.

„Ca de obicei, băieții răi — de data asta, spioni ruși și huligani naziști americani — descoperă prea târziu că nu se pot măsura cu Reacher. În pofida schimbării autorilor, scriitura rămâne concisă, iar acțiunea intensă e la fel de antrenantă ca întotdeauna.” – Associated Press

„Acțiunea brutală se combină cu munca de detectiv meticuloasă, iar Reacher face dreptate în stilul lui (…) Dacă Santinela prevestește ce urmează, atunci Jack e pe mâini bune.” – Booklist

În cărțile precedente, adesea comploturile construite de Lee Child rezonau cu problemele societății din Statele Unite ale Americii. Filiera de la miezul nopții ne-a inițiat în criza opioidelor; Merită să mori a fost despre abuz domestic; în Personal am regăsit tentativa de asasinat prezidențial; iar Școala de noapte își asumă soarta lumii. Santinela are la bază unul dintre principalele pericole pentru SUA, astăzi — interferența guvernului străin (rus) în politica și alegerile SUA.

Santinela include una dintre cele mai ingenioase secvențe de acțiune din istoria recentă (…) Seria continuă fără să-ți dai seama că există și un coautor. Într-un an cu schimbări drastice, fanii se vor bucura de continuitate.” – Publishers Weekly

Lee Child este unul dintre cei mai apreciați autori contemporani de thrillere. Cărțile sale se află constant pe listele de bestselleruri din întreaga lume, fiind publicate în peste 100 de țări și recompensate cu premii, precum Anthony Award și Barry Award pentru romanul său de debut, Capcana Margrave, Specsavers National Book Award pentru Urmărit și RBA Prize for Crime Writing pentru Personal. Două dintre cărțile sale au fost ecranizate: Jack Reacher, bazat pe romanul Un glonț la țintă, și Jack Reacher: Să nu te întorci niciodată, ambele avându-l pe Tom Cruise în rolul principal. Recent, studiourile Amazon au decis să transforme romanele care îl au ca protagonist pe Jack Reacher într-un serial TV, în care rolul principal va fi interpretat de actorul Alan Richson.

Andrew Child, care scrie și sub pseudonimul Andrew Grant, a publicat RUN, False Positive, False Friend, False Witness, Invisible și Too Close to Home. Locuiește împreună cu soția sa, romanciera Tasha Alexander, într-o rezervație naturală din Wyoming.

La Editura Trei, au apărut romanele: Merită să mori, Școala de noapte, 61 de ore, Convinge-mă!, Ghinioane și încurcături, Personal, Urmărit, Să nu te întorci niciodată!, Filiera de la miezul nopții, Capcana Margrave, Timpul trecut, Să nu greșești, Un glonț la țintă, precum și volumul de povestiri Fără al doilea nume și eseul Eroul.