Sceptrul si sangele„Împărtășesc emoția poporului român care, în aceste momente triste, își amintește că are datoria să își amintească de Regele Mihai, un mare rege, un rege curajos, pe nedrept prea puțin cunoscut. Personal l-am cunoscut doar din vedere, tatăl meu, însă, l-a cunoscut foarte bine, cu atât mai mult cu cât a scris o carte dedicată familiei regale a României. Dar am știut întotdeauna cine era Regele Mihai, de aceea i-am și adus omagiu într-una dintre cărțile mele despre monarhiile din Europa Centrală. Acum sunt alături de emoția românilor, care rememorează o pagină foarte importantă a istoriei lor”, a declarant reputatul jurnalist și istoric francez, Jean des Cars, autorul volumelor Sceptrul și sângele, Saga favoritelor și Dinastia de Habsburg, la emisiunea Digicult de la Digi 24 despre Regele Mihai.

„Acest om, care a murit la vârsta de 96 de ani, este descendent al Reginei Victoria, pe linia bunicii sale, legendara Regină Maria. Regele Mihai a fost un om de o discreție și un curaj absolut remarcabile. Destinul său a fost, după părerea mea, cel mai tragic destin al unui rege din Europa. A fost un rege puțin cunoscut și pentru că era un om foarte modest, care a fost nevoit să se angajeze mecanic într-un atelier de aviație din Elveția. Era un om de o mare delicatețe, iar în 1947, comuniștii s-au purtat cu el josnic.

Jean_des_Cars_-_Salon_du_livre_de_Paris_-_23_mars_2014Îmi amintesc că, în acel an, Regele Mihai reapăruse pe scena internațională, atunci când a mers la nunta prințesei moștenitoare a Marii Britanii, viitoarea Regină Elisabeta a II-a. Regele Mihai era un om curajos, am văzut cum s-a comportat în fața agresivității scandaloase a comuniștilor, în 1947.

Regele era un om demn, rezervat, decent, foarte inteligent. Avea o viață interioară tumultoasă, aș zice la fel ca istoria României în secolul XX. A fost foarte marcat de turnura pe care au luat-o evenimentele de după Al Doilea Război Mondial, avea neînțelegeri cu tatăl său, a trăit o serie de evenimentele cu adevărat romanești, absolut incredibile. Mi-aș dori ca Europa să-și amintească acum de personalitatea regelui și, îndrăznesc să spun, de Omul Mihai care, iată, s-a stins discret, cu demnitate, a suferit mult. Regele Mihai a marcat, cred, spiritul românesc”, a încheiat istoricul francez.