Trăirea psihologică în legătură cu experiențele OZN constă în viziunea sau legenda rotundului, adică a simbolului totalităţii şi a arhetipului care se exprimă în configuraţiile mandalelor.

Aşa cum arată experienţa, acestea apar mai ales în situaţii caracterizate de confuzie şi derută. Arhetipul constelat astfel reprezintă o schemă de ordine, aşezată într‑o oarecare măsură ca un fir în cruce psihologic, respectiv ca un cerc împărţit în patru, peste haosul psihic, prin care orice conţinut îşi capătă locul, iar întregul revărsat în Nedeterminat este coagulat de cercul împrejmuitor şi protector.

În mod corespunzător, mandalele orientale reprezintă în domeniul budismului Mahayana ordinea cosmică, temporală şi psihologică. Totodată ele constituie yantra, obiectele cu ajutorul cărora se realizează ordinea.

Cum timpul nostru este caracterizat de sciziune, confuzie şi derută, această stare se exprimă şi în psihologia individului, şi anume în imaginile fantasmatice apărute spontan, în vise şi imaginaţii active. Am observat de‑a lungul a patruzeci de ani aceste fenomene la pacienţii mei şi, pe baza unei bogate experienţe, am ajuns la concluzia că acest arhetip are o importanţă centrală.

(…)

  

  

 

În măsura în care corpurile rotunde, strălucitoare, care apar pe cer sunt considerate viziuni, nu se poate evita interpretarea lor ca imagini arhetipale, cu alte cuvinte, ele sunt proiecţii automate involuntare. Cine dispune de cunoştinţele istorice şi psihologice necesare ştie că simbolurile sub formă de cerc, rotundum în limbaj alchimic, au jucat peste tot şi în toate vremurile un rol important, iar în sfera noastră culturală, pe lângă deja menţionatul simbol al sufletului, de pildă ca imagine a lui Dumnezeu.

De multe ori, epifaniile de genul acesta sunt multiplu legate în tradiţie cu focul şi lumina. De aceea, la nivelul Antichităţii, OZN‑urile pot fi lesne înţelese ca “zei”. Sunt impresionante apariţii sub forma unor întreguri, a căror rotunjime simplă reprezintă chiar acel arhetip care, potrivit experienţei, joacă rolul principal în unirea contrariilor aparent incompatibile. Apariția acestui arhetip este o compensaţie la sciziunea din vremurile noastre. El joacă printre celelalte arhetipuri un rol deosebit de important în măsura în care este, mai ales, ordonatorul stărilor haotice şi oferă personalităţii cea mai mare unitate şi integritate posibilă.

Fragment din C.G. Jung

Opere complete. vol. 10,

Civilizaţia în tranziţie