PSI_Psihologia_varstei_a_treia_si_a_patraEditura Trei vă invită miercuri, 28 martie, ora 18.00, în Biblioteca Județeană Târgu-Mureș (sala Documentară, etajul 3), la evenimentul de lansare a cărții “Psihologia vârstei a treia și a patra” de Gabriela-Maria Man, doctor în psihologie al Universității “Al.I. Cuza” din Iași. Autoarea este psihoterapeut specializat în psihodramă clasică, cadru didactic universitar și autor al unor articole științifice în domeniul dezvotării umane la vârstele avansate.

Alături de Gabriela-Maria Man, vor vorbi:

Profesor univ. dr. Nireșteanu Aurel
Conferențiar univ. dr. Popescu Speranța
Profesor dr. Negruțiu Silviu

***

Cartea de față pornește de la imaginea pe care societatea o are despre vârsta a treia și a patra, prezentând mai apoi principalele dovezi și studii recente, care sprijină sau contrazic stereotipurile despre vârstele avansate. Referindu-se la probleme specifice vârstei înaintate, legate de sănătate, abilități cognitive, stări afective și relații sociale, Psihologia vârstei a treia și a patra se bazează pe date statistice din ultimii ani, citează cercetări de ultimă oră din neuroștiințe și prezintă o serie de studii realizate pe populația din România.

Un alt aspect inedit al cărții este tratarea diferențiată a vârstelor avansate (vârsta a treia – de la 65 la 79 de ani, vârsta a patra – de la 80 de ani în sus), din cauza faptului că, în prezent, odată cu îmbunătățirea condițiilor sociale și medicale, o persoană poate parcurge mai multe decenii ca vârstnic, ceea ce implică schimbări fizice și psihice etapizate și specifice. Cartea este un ghid necesar pentru psihologi, dar și pentru specialiștii din sociologie, asistență socială și medicină.