codul talentuluiV-ați întrebat vreodată de ce Brazilia oferă jucători de fotbal atât de buni?

Sau de ce unul din nouă jucători de ligă profesionistă de baseball provin din Republica Dominicană? Dar scriitorii din Anglia contemporani cu Shakespeare sau artiștii plastici ai Renașterii italiene, în timpul căreia Florența, un oraș atât de mic a avut de oferit o explozie de genii? Ce au în comun acești oameni?

Chiar și în viața noastră de zi cu zi, unii dintre noi au talente speciale, alții nu… oare ce fac în plus primii față de ceilalți?

Ei bine, Daniel Coyle a interogat elevi și profesori ai unui club de tenis din Rusia, club care a dat câțiva jucători de tenis de top mondial. A vizitat o școală de muzică din Dallas, care a lansat o întreagă generație de cântăreți-fenomen. A studiat spectaculosul fotbal brazilian. În 1997 Coreea de Sud nu avea niciun jucător de golf profesionist în top 20 mondial. Acum are 8 femei în top 20. Cum s-a întâmplat asta? Coyle pomenește chiar și fenomenul performanțelor obținute de regizorii de film români la festivalele internaționale de film.

Totul se rezumă la trei acțiuni foarte importante care au la bază un singur lucru: mielina, acea substanță ce izolează circuitele neuronale și care are rol de conductor al impulsurilor electrice. Cartea este structurată în trei părți: Antrenament intens, Declanșarea și Măiestria talentului. Aceste trei elemente contribuie la formarea mielinei, substanță care crește considerabil viteza și precizia mișcărilor și gândurilor. Deși deprinderile oamenilor sunt multiple, ceea ce au în comun este faptul că devin mai buni ameliorându-și sincronizarea, viteza și precizia, perfecționându-și circuitele neurale, pe scurt crescându-și cantitatea de mielină.

(…)

Citește întreaga recenzie pe BookBlog.ro