Bazată pe cercetări ştiinţifice recente, Mari mituri despre dezvoltarea Mari mituricopiilor este o carte îşi propune să înlăture ideile preconcepute, concepţiile greşite despre creşterea şi dezvoltarea copiilor. Cartea ar trebui să se afle pe noptiera oricărui părinte şi consultată ori de câte ori ai dubii că faci ceea ce trebuie.

Iată un mit contestat de Stephen Hupp și Jeremy Jewell: A le cere copiilor “să mânânce tot din farfurie“ promovează obiceiurile alimentare sănătoase.

În timpul Primului Război Mondial, ca parte a efortului naţional de conservare a resurselor, în America a fost concepută şi implementată campania Clean Plate Club (Clubul Farfuriei Curate), care avea scopul de a promova economia de alimente . Mai concret, s‑a propagat în publicul larg ideea că a lăsa mâncare în farfurie ar fi fost o dovadă de lipsă de patriotism. Şi astăzi, mulţi copii sunt încă încurajaţi de părinţii sau bunicii lor să mănânce şi ultimul dumicat de mâncare din farfurie.
(sau variantele românești “nu-ți lăsa norocul în farfurie”, “mănâncă tot din farfurie, altfel…”, “mănâncă tot mai ales dacă ești musafir”, “încă o guriță pentru mami” și exemplele pot continua…)

Fragment din Mari mituri despre dezvoltarea copiilor de Stephen Hupp și Jeremy Jewell

Totuşi, în zilele noastre trebuie avut în vedere faptul că porţiile sunt considerabil mai mari decât erau cele din 1917, ceea ce face ca filosofia „mănâncă tot din farfurie“ să fie ceva mai riscantă. Pe baza cercetărilor care arată că există o legătură între pofta de mâncare şi îndemnurile frecvente ale părinţilor de tipul „mănâncă tot din farfurie“ , un sfat mai bun pe care l‑ar putea da astăzi părinţii copiilor lor ar putea fi acesta: „Opreşte‑te din mâncat când simţi că te‑ai săturat“.