Stăruința și munca în echipă sunt răsplătite în Noi suntem grădinarii prima carte ilustrată aJoannei Gaines, vedetă (alături de soțul ei, Chip Gaines) a emisiunii Fixer Upper de la HGTV, care vorbește despre aventurile familiei sale în domeniul grădinăritului.

Spusă de vocea comună a celor patru copii mai mari ai familiei Gaines, povestea își păstrează tonul vioi chiar și când lucrurile o iau razna, ca, de exemplu, atunci când prima plantă pe care o cumpără tatăl — o ferigă — se veștejește și moare, victimă a eforturilor prea entuziaste ale copiilor de a o uda („moarte prin suprahidratare”). În imagini pastelate, ilustratoarea Julianna Swaney subliniază bunele intenții ale micilor grădinari când aceștia se prezintă cu câte o stropitoare în mână să-și facă treaba, însă sunt nevoiți curând să recunoască și ei că „din greșeală, au iubit planta de-au omorât-o”. O nouă ferigă își trage încetișor apa dintr-o ceașcă de ceai după ce cărțile din bibliotecă îi învață pe copii că „majoritatea plantelor dau dovadă de bune maniere și le place să soarbă apa, nu s-o dea pe gât”. Familia își mută în cele din urmă grădina în aer liber, unde sârguința le aduce un belșug de legume și flori, în pofida câtorva intervenții ale unor insecte răuvoitoare și a unor intruși „răutăcioși” din lumea animalelor. Venirea pe lume a unui bebeluș sporește coeficientul de bine al acestei cărți despre munca grea și „miracolele de zi cu zi”, un succes sigur la cei care urmăresc familia Gaines.

Grădina din cartea Noi suntem grădinarii există și în realitate și de acolo nu lipsesc un coteț cochet pentru găini, straturi înălțate pentru legume, plante aromatice și fructe și o căsuță unde să aibă loc un mecanism de irigare și cărțile de grădinărit ale Joannei.  

Familia Gaines găzduiește pe terenul său o mulțime de animale (căței, pisici, vaci, cai, porci, capre — găsiți acolo orice vă trece prin cap). Când își proiecta grădina, Joanna știa că trebuia să separe straturile înălțate ca să împiedice animalele să-i mănânce legumele. Iar gardul alb de lemn este dublat cu plasă de sârmă, ca să țină la distanță și oaspeți neașteptați, cum ar fi iepurii. Straturile înălțate sunt vopsite maroniu-roșcat și conțin diverși rugi, lujeri și tulpini care produc legume. Mesele preparate cu produse proaspete sunt importante pentru Joanna, iar produsele din grădina ei sunt integrate în felurile de mâncare preparate la restaurantul familiei, Magnolia Table.

O boltă romantică formează o cupolă deasupra aleii cu pietriș care duce la căsuța din grădină. Lujeri cățărători și pomi fructiferi folosesc stâlpii ca puncte de sprijin. De cealaltă parte a gardului se află o masă de tec pentru toată familia, cu bănci care asigură locul perfect unde să iei o masă cu produse proaspete într-o zi de vară. Ghivecele suspendate iau locul candelabrelor și adaugă un efect vizual interesant.

În grădina familiei Gaines își găsește locul și un coteț de găini. Joanna l-a amplasat lângă straturile înălțate, ca s-o ajute să-și protejeze legumele — găinile mănâncă gângănii și, astfel, nu le lasă să se apropie de recoltă. Pe lungimea gardului se află și o bancă, oferind un loc de stat sau de expus plante în ghivece.

În proiectul căsuței din grădina Joannei au fost integrate uși și ferestre de epocă. Înăuntru se află o masă mare pentru citit, plantat și organizarea grădinii. A mai instalat și blaturi de zinc și o chiuvetă de mari dimensiuni. Cărțile de grădinărit și o colecție de ghivece se află pe rafturi de lemn înzidite, iar încălțămintea de grădinărit, pălăriile și mănușile stau așezate pe suporturi de perete. Iar în căsuță se află chiar și o mică zonă de relaxare, cu un șemineu de piatră.

Ne-am bucura ca grădina familiei Gaines și povestea din Noi suntem grădinarii să fie o sursă de inspirație și pentru voi, iar sfaturile lor să vă ajute să vă construiți cea mai frumoasă grădină, fie că este pe balcon, pe pervazul camerei sau în curte.