Cum reacționezi când copilul tău devine gelos sau invidios pe frații lui sau pe tovarășii de joacă? Aflați, împreună cu cei mici, răspunsurile de care aveți nevoie în Ce să faci… când nu e corect, carte apărută într-o inspirată serie girată de Asociația Americană de Psihologie.

Despre invidie și gelozie între copii va discuta și psihoterapeuta Anca (Munteanu) Ganciu marți, 3 nov., de la 18.30, la Cărturești-Verona în cadrul ediției de toamnă a Săptămânii Psi. Iată și o scurtă recenzie-invitație semnată de Anca Ganciu:

Nu e corect

Tuturor ne sunt cunoscute acele situatii in care:

– un copil vrea jucaria altui copil ACUM;

– sau… lopatica lui (de care trage cu disperare in timp ce a lui zace nebagata in seama alaturi!);

– sau nu mai vrea sa doarma dupa-amiaza pentru ca a auzit ca alti copii nu dorm;

– sau nu vrea sa-si puna caciula pentru ca prietenul lui are gluga si nu caciula.

Chiar daca avem sau nu copii, ne intrebam cum sa reactionam in aceste situatii. Intuim ca ele au ceva comun sau chiar ne amintim, de cand eram mici, momente in care simteam din tot sufletul ca NU E CORECT ceea ce se intampla.

Eu, de pilda, aveam parul lung si trebuia sa stau mult la pieptanat, uscat cu foenul, impletit si nu mi se parea corect ca alte fete „scapau” mai repede si se puteau juca in timp ce pe mine mama continua sa ma pieptene… Explicatia mamei despre frumusetea parului lung ma lasa cam rece la momentul respectiv.

Prin cate astfel de situatii a trecut fiecare dintre noi? Copiii au sentimente puternice si reactii pe masura in care le exprima vehement sau se abtin sa le exprime, dar sufera in sinea lor. Ei sunt sensibili la tot felul de diferente si se simt adesea nedreptatiti.

– „De ce mama sta mai mult cu sora mea? Si ce daca e mica? Imi spune ca si cu mine a stat cand eram mic dar eu vrea sa stea si acum pentru ca de atunci nu-mi mai amintesc.”

– „De ce nici mama, nici tata, nici bunica nu vor sa-mi cumpere ghetutele mov cu auriu? Mie imi plac asa de mult! Cand o sa fiu mamica, eu o sa-i cumpar fetitei mele tot ce-si doreste si ce-i place!”

– „De ce vecinul meu primeste de doua ori cadouri de la Mos Craciun, o data cand e la mama lui si alta data cand e la tatal lui? Si are si doi brazi! Si vara merge de doua ori in vacanta si eu merg o singura data pentru ca mami si tati isi iau concediu amandoi odata…”

Despre ce simteam cand eram mici, despre ce ne-am pus in minte sa facem cand ajungem mari si despre ce facem acum cand suntem parinti dar si despre cum ajutam copiii sa faca fata sentimentelor adesea dureroase, va invit sa discutam impreuna marti, 3 noiembrie, ora 18.30 la Carturesti Verona.

Text de Anca (Munteanu) Ganciu

***
Prezentarea cărții NU E CORECT la Radio România Cultural (emisiunea iClasă, realizată de Mirela Stana; invitat: Victor Popescu, redactor Ed. Trei)