Psihoterapia pe înțelesul tuturor.
Eveniment aniversar – 30 ani de psihoterapie europeană și românească

Organizatori: Federația Română de Psihoterapie în parteneriat cu Editura Trei, Librăriile Cărturești și revista ”Psychologies

Perioada și locul:

3-7 octombrie 2022, București
11-14 octombrie 2022Cluj Napoca

Ce fel de psihoterapie ți s-ar potrivi mai bine? În ce fel de cadru ți-ar fi mai ușor să te exprimi și să găsești soluții pentru problemele tale – în întâlniri individuale sau în format de grup sau de cuplu? În cabinetul fizic sau pe platforme online? Ce fel de abordare te-ar ajuta mai mult – una bazată pe dramatizări și jocuri de rol sau una axată pe înțelegerea aprofundată a strategiilor tale inconștiente? Una centrată pe empatie și acceptare sau o discuție mai degrabă rațională și pragmatică? Cu ocazia aniversării a 30 de ani de la punerea bazelor Federației Române de Psihoterapie și a Asociației Europene de Psihoterapie, poți afla răspunsuri la aceste întrebări printr-o serie de întâlniri, în afara cabinetului, cu terapeuți din diverse orientări – de la psihanaliză, psihodramă, terapie sistemică de familie și terapie adleriană la terapia cognitiv-comportamentală, analiza tranzacțională, terapia integrativă, psihoterapia pozitivă și terapia centrată pe persoană .

Workshopurile vor avea loc fizic de la orele 19.00 în București (Cărturești Verona) și Cluj-Napoca (Cărturești Iulius Mall), vor fi moderate de Victor Popescu, redactor la Editura Trei, în București, și de Ovidiu Damian, psiholog și psihoterapeut, în Cluj, iar intrarea va fi liberă. De asemenea, workshopurile vor fi transmise în direct pe platformele de Facebook ale organizatorilor. Pe parcursul lunii octombrie, cărțile publicate de Editura Trei sunt incluse în promoția 2+1 în întreaga rețea a librăriilor Cărturești.

PROGRAM BUCUREȘTI – Cărturești Verona

Luni, 3 octombrie 2022, ora 19.00
Viața de cuplu, între ideal și realizabil
Psihoterapeuți: Ramona Covrig (IPPA), Mara Priceputu (IRPI), Georgeta Niculescu (ARPCP) 
Asociații: Institutul de Psihologie și Psihoterapie Adleriană – IPPA, Institutul Român de Psihoterapie Integrativă – IRPI, Asociația Română de Psihoterapie Centrată pe Persoană – ARPCP
Cărți recomandate: Cooperarea între sexe – Alfred Adler, Înțelegerea vieții – Alfred Adler, Cazul domnișoarei R- Alfred Adler, Cum să ne dezvoltăm și să fim fericiți în cuplu – Felicitas Römer, Iubirea în opt capitole – John Gottman, Julie Schwartz Gottman

Asigurarea dragostei și intimității reprezintă o sarcină pentru doi. Pentru a avea succes într-o relație de cuplu, este nevoie de cooperare, egalitate, compasiune, respect și grijă față de celălalt. Cei doi vin cu percepții diferite despre sine, ceilalți și viață. ”Antrenarea” pentru relația de cuplu începe încă din copilărie, când copilul învață să coopereze, să se simtă responsabil și să-i valorizeze pe ceilalți. Relația de cuplu presupune comunicare și muncă… înainte de a ajunge în patul conjugal. ,,Și au trăit fericiți (satisfăcuți) până la adânci bătrâneți” nu este un mit, ci este o artă!


Marți, 4 octombrie, ora 19.00

Scenariul de viață – cum se rescrie o poveste
Psihoterapeut: Cezara Dașu (ARAT)
Asociația: Asociația Română de Analiză Tranzacțională – ARAT
Cărți recomandate: Ce spui după Bună ziua? – Eric Berne, Analiza tranzacțională în psihoterapie – Eric Berne

Scenariul de viață a fost descris de Eric Berne, părintele analizei tranzacționale, ca un plan de viață complex, inconștient, care determină identitatea și destinul unei persoane. Scenariul își are originea în primii ani de viață și are la bază deciziile luate de copilul hotărât să supraviețuiască, dând un sens experiențelor trăite. Când stresul este experimentat ca venind din partea figurilor de atașament, copilul conchide că anumite modalități de a fi sunt periculoase și decide să suprime exprimarea lor directă. Scenariul este modalitatea pe care o găsește copilul pentru rezolvarea unei dileme: pe de o parte, el simte nevoia ”Vreau să fiu eu, eu de-a întregul”, pe de altă parte, el simte că ”A fi eu este periculos și s-ar putea să nu iasă bine”. Copilul rezolvă dilema aceasta cu o decizie: ”Pentru că scopul meu este supraviețuirea, nu voi deveni tot ceea ce sunt capabil să fiu”. În cadrul acestei întâlniri, vom discuta despre mesajele negative care conduc la formarea scenariului de viață, ce opțiuni are un adult care conștientizează că suportă consecințele dezadaptative ale unui scenariu de viață și ce opțiuni are un părinte pentru a preveni dezvoltarea scenariilor de viață ale copiilor.

Miercuri, 5 octombrie, ora 19.00
Ce alegi – terapie individuală sau de grup?
Psihoterapeuți: Nicoleta Căpraru (ARPCP), Florentina Palada (ARPCP)
Asociație: Asociația Română de Psihoterapie Centrată pe Persoană – ARPCP, 
Carți recomandate: Părintele eficient – Thomas Gordon, Profesorul eficient – Thomas Gordon, Noel Burch

Decizia de a începe un proces terapeutic vine adesea cu întrebări de tipul: ce să alegem, ce ni se potrivește? Vom descoperi împreuna diferențele și asemănările dintre psihoterapia individuală și cea de grup. Vorbim despre cum se completează cele două tipuri de relații și despre experiențele de creștere pe care le putem avea alegând o variantă sau alta. În psihoterapia centrată pe persoana rolul psihoterapeutului este acela de facilitator, de a oferi o relație care să asigure un mediu sigur și susținător prin empatie, congruență și acceptare pozitivă necondiționată. Vom afla cum, într-un astfel de mediu, persoana își poate accesa resursele și forța interioară pentru a se dezvolta.

Joi, 6 octombrie, ora 19.00
Psihodrama – recâștigarea spontaneității și creativității
Psihoterapeuți: Angela Ionescu (ARPsiC), Grațiela Sion (SPJLM)
Asociații: Asociația Română de Psihodramă Clasică – ARPsiC, Societatea de Psihodramă JL Moreno – SPJLM
Carte recomandată: Încă 101 tehnici ale terapiei prin joc – Heidi Kaduson, Charles Schaefer

Psihodrama este abordare umanistă (o colaborare între doi experți: terapeutul e expert în metodă, clientul e expert în problematica personală), experiențială (cu accent pus pe experiența trăirii, într-un cadru controlat și sigur) și axată pe acțiune: în loc să vorbim despre o problemă, o arătăm, prin tehnici specifice inspirate din teatru: joc de rol, inversare de rol, concretizare etc. Grupul de psihodramă are de obicei 8-15 membri, care se întâlnesc constant pentru o perioadă de câteva luni, sub îndrumarea unui psihoterapeut sau conducător de psihodramă. Acești membri se cunosc între ei și sunt antrenați pentru a susține intervenția psihoterapeutică și a participa ca plasă de siguranță pentru protagonist. Deseori încălzirea presupune activități de joc cu elemente de noutate și surpriză, care permit treptat redobândirea spontaneității și exprimarea creativității personale.

Vineri, 5 octombrie, ora 19.00
Sursele suferinței si bucuriei
Psihoterapeuți: Andreea Chițu (ARPP), Viorel Nedelcu (ARPP)
Asociația: Asociația Română de Psihoterapie Psihanalitică – ARPP
Cărți recomandate: Sursele bucuriei. Curajul, reziliența, recunoștința, generozitatea, iertarea și sacrificiul – Salman Akhtar, Sursele suferinței. Frica, lăcomia, vinovăția, înșelarea, trădarea și răzbunarea – Salman Akhtar

Bucuria și suferința sunt părți inseparabile ale condiției umane. Până la un punct, suferința se circumscrie ca parte a procesului de maturizare psihică, dar dincolo de o anumită limită devine patologică. Înțelegerea suferinței, poate căpăta un sens mai amplu și mai profund dacă am arunca o privire asupra surselor ei: frica, lăcomia, vinovăția, înșelăciunea, trădarea și răzbunarea. Reversul fericit și antidotul suferinței îl reprezintă bucuria, cu valențele ei – curajul, reziliența, recunoștința, generozitatea, iertarea și sacrificiul – acestea ne asigura optimismul necesar pentru a crede în forța transformativă a umanității. Viața fără curiozitate, fără un proces continuu și susținut de a învăța lucruri noi despre sine și lume, fără libido și erotism, fără validări interne sau externe a unor reușite, fără speranță și libertate de exprimare, ar fi searbădă și ne-ar arunca în turbulențele tristeții.

PROGRAM CLUJ NAPOCA – Cărturești Iulius Mall

Marți, 11 octombrie, ora 19.00
Cum putem integra tehnologia în psihoterapiile cognitiv-comportamentale
Psihoterapeuți: Daniel David, Anca Dobrean, Silviu Matu – APCCR/UBB
Asociația: Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România (APCCR) și Institutul Internațional de Psihoterapie (Universitatea Babeș-Bolyai – UBB)
Carte recomandată: Terapia stresului. O abordare comportamentală rațional-emotivă – Albert Ellis et al .

Tehnologia are potențialul de a face evaluarea clinică și psihoterapia mai eficiente, de a îmbunătăți accesul la tratamentele bazate pe dovezi și eficacitatea acestora, terapia devenind accesibilă în zone îndepărtate sau dezavantajate, prin utilizarea în combinație cu întâlnirile față în față, pentru a crește motivația și aderența la terapie. Tehnologia facilitează accesul la cele mai bune protocoale și capacitatea de a oferi feedback imediat în viața reală. Principalele dezvoltări ce vor fi prezentate în cadrul întâlnirii includ programe livrate online, programe de realitate virtuală, aplicații pentru telefoane sau dispozitive portabile, instrumente asistate de robot, dispozitive portabile cu senzori care pot măsura dimensiuni comportamentale și fiziologice, precum ritmul cardiac sau parametrii de somn.

Miercuri, 12 octombrie, ora 19.00
În căutarea propriilor capacități sau ce ne învață situațiile dificile de viață
Psihoterapeut: Gabriela Hum
Asociația: Asociația de Psihoterapie Pozitivă
Carte recomandată: Ghid de povestiri terapeutice. Povești și metafore în psihoterapie, în terapia copilului și a familiei, în medicină, coaching și supervizare – Stefan Hammel

Psihoterapia pozitivă pune persoana în centrul intervenției și focalizează demersul terapeutic pe capacitățile implicate în situația dificilă de viață prin care trece clientul. Workshopul propune înțelegerea și experiențierea câtorva tehnici de lucru axate pe capacitățile proprii. Clientul nu e văzut ca un suferind pasiv și nici ca o sumă de simptome, ci ca o persoană care posedă capacitățile necesare (afective și cognitive) pentru a face față conflictelor interne și externe. 

Joi, 13 octombrie, ora 19.00

”Prin ceilalți mai aproape de mine”. Psihodrama pentru adulți și pentru copii.
Psihoterapeuți: Sabina Pop, Simona Vlad, Maria Orban – SPJLM
Asociația: Societatea de Psihodramă ”JL Moreno” (SPJLM)
Carte recomandată : Încă 101 tehnici ale terapiei prin joc – Heidi Kaduson, Charles Schaefer

Psihodrama este o formă de terapie experiențială bazată pe acțiune, în care participanții își explorează temele personale punând în scenă evenimente din viața proprie. Folosește tehnici inspirate din teatru, pentru o mai bună înțelegere a implicațiilor emoționale ale unui eveniment și pentru a completa perspectiva cu percepțiile și trăirile celorlalți. Alături de scene de viață, problematica personală este explorată și prin joc, punerea în scenă a unor povești etc. Există grupuri de psihodramă dedicate adulților, grupuri dedicate copiilor și adolescenților. Întâlnirea va consta într-o scurtă expunere, într-un dialog cu publicul interesat și în propuneri de scurte activități de exemplificare pentru cei interesați.

Vineri, 14 octombrie, ora 19.00

Nevoia de siguranță și oportunitatea de a evolua în relația de cuplu
Psihoterapeuți: Florentina Ungureanu, Diana Ianchiș – ATFSC
Asociația: Asociația de Terapie Familială Sistemică – Cluj (ATFSC)
Carți recomandate: Cum să ne dezvoltăm și să fim fericiți în cuplu – Felicitas Römer, Iubirea în opt capitole – John Gottman, Julie Schwartz Gottman

”Nu ne putem dezvolta singuri”, atrage atenția Virginia Satir, cea care e considerată drept ”mama” terapiei de familie. Pornind de la această axiomă, psihoterapia sistemică de familie abordează blocajele, impasurile din relațiile de cuplu, explorând legăturile vii create, în cazul fiecărui partener, în cadrul familiilor de origine, pentru a facilita schimbarea spre noi tipare de interacțiune care să satisfacă echilibrul între siguranță și învățare, echilibru de care au nevoie cei doi parteneri de cuplu.