Azi lansăm la Congresul de Psihiatrie WPA 2013 din București cartea Psihiatrie, psihanaliză si noua biologie a minții scrisă de laureatul Premiului Nobel pentru medicină Eric R. Kandel. Vorbesc despre carte psihiatrii Ileana Botezat și Florin Tudose.

  

Kandel

Iată și un fragment despre întâlnirea biologiei cu psihoterapia:

Un exemplu al acestei congruenţe este vizibil în prezent în tulburarea obsesiv‑compulsivă (TOC). Medicaţiile care sunt inhibitori selectivi ai readmisiei de serotonină (ISRS) şi terapiile comportamentale specifice ce folosesc principiile decondiţionării, implicând expunerea şi preîntâmpinarea reacţiei, sunt eficiente în diminuarea simptomelor la numeroşi pacienţi cu TOC.

Numeroşi investigatori au postulat existenţa unui rol al sistemului cerebral corticostriatotalamic în medierea simptomelor TOC. TOC este asociată cu hiperactivitatea funcţională a capului nucleului caudat drept. După tratarea eficientă a TOC fie doar cu un ISRS (cum ar fi fluoxetina), fie doar cu modificare comportamentală (cu expunere şi tehnici de preîntâmpinare a reacţiei), se produce o scădere substanţială a activităţii (măsurată sub forma ratei metabolismului glucozei) la nivelul capului nucleului caudat drept. Într‑un studiu (J.M. Schwartz et al., 1996), pacienţii care au reacţionat la terapia comportamentală au prezentat o reducere semnificativă a ratei metabolismului glucozei la nivelul nucleului caudat bilateral, comparativ cu cei care nu au reacţionat la tratament.

Aceste argumente sugerează că, atunci când un terapeut îi vorbeşte pacientului şi pacientul ascultă, terapeutul stabileşte nu doar contact vizual şi vocal, ci mai mult: acţiunea maşinăriei neuronale din creierul terapeutului are un efect indirect şi, se speră, durabil asupra maşinăriei neuronale din creierul pacientului; şi, foarte probabil, şi invers. În măsura în care spusele noastre determină schimbări în psihicul pacientului, este probabil ca aceste intervenţii psihoterapeutice să determine schimbări la nivelul creierului său. Din această perspectivă, abordarea biologică şi cea sociopsihologică se contopesc.