Remarcabile făpturi inteligente de Shelby Van Pelt – bestseller New York Times încă de la apariție – a fost de curând publicat de Editura Trei în colecția Fiction Connection. Romanul de debut al autoarei americane, desemnat Amazon’s #1 Best Book of 2022, ne reamintește cu blândețe că uneori meditația asupra trecutului ne poate ajuta să descoperim un viitor care cândva părea imposibil.

„Povestea unei femei care se împrietenește cu o caracatiță este înduioșătoare și va topi multe inimi.“ – Kirkus Reviews

După ce soțul i-a murit, Tova Sullivan a început să lucreze în schimbul de noapte la Acvariul din Sowell Bay, spălând podelele și făcând curat. Și-a găsit un refugiu în munca asta, ca să nu se simtă copleșită de singurătate și ca să mai uite întrucâtva că Erik, fiul său de 18 ani, a dispărut misterios în noaptea în care a ieșit în larg cu o barcă, în urmă cu 30 de ani. Tova ajunge să-l cunoască tot mai bine pe Marcellus, o caracatiță gigantică de Pacific, care trăiește într-unul dintre bazine, iar între cei doi se înfiripă o minunată prietenie. Gata oricând să facă pe detectivul, Marcellus știe ce s-a întâmplat în noaptea în care fiul Tovei a dispărut. Iar acum trebuie să se folosească de orice truc ca să-i dezvăluie prietenei sale adevărul, înainte să fie prea târziu.

„Un debut memorabil, plin de tandrețe.“ – Washington Post

Remarcabile făpturi inteligente ne poartă prin luptele cu dragostea, familia, singurătatea, schimbarea, încrederea, pierderea, speranța și a doua șansă, avândul pe Marcellus drept ghid. Este o poveste blândă, care se conturează în jurul a trei personaje principale, foarte realist construite de Van Pelt: Tova, Cameron și, bineînțeles, Marcellus. Autoarea subliniază foarte bine fermitatea morală a Tovei, care a trecut prin multe încercări de-a lungul vieții, și îl face pe cititor să empatizeze cu Cameron. Dar, bineînțeles, cel mai spectaculos personaj este Marcellus, în rolul unui detectiv neobișnuit care încearcă să descopere răspunsurile unor întrebări vechi de decenii.

„O carte unică, luminoasă.“ – Booklist

Marcellus “fură spectacolul” și inimile cititorilor, demonstrând, încă o dată, cât de mult au de învățat oamenii de la animale. Caracatița gigantică de Pacific își demonstrează agilitatea surprinzătoare și inteligența ascunsăm când oamenii nu se află prin apropiere să o poată vedea. Marcellus este un mic ticălos, dar unul adorabil. El ne arată, mai mult decât oricine, că nu contează numărul de zile pe care le mai ai de trăit, ci ceea ce faci cu ele.

„Cel mai potrivit roman care să risipească întunericul pe care îl aduce pierderea. Remarcabile făpturi inteligente ne oferă un masterclass despre regăsirea speranței.“ – Marie Claire

Shelby Van Pelt s-a născut și a crescut în Pacific Northwest. În prezent trăiește la Chicago, împreună cu familia sa și duce dorul munților.