„Secretele lui Madoff”: Cea mai mare fraudă din istoria bursei americane, povestită de Sheryl Weinstein, care a fost timp de 20 de ani amanta escrocului. S-au cunoscut în 1988, când ea era directoarea financiară a puternicei organizaţii caritabile Hadassah (organizaţia femeilor sioniste din SUA), își începe povestea Adrian Șchiop într-un articol din România Liberă.

 

Madoff, căsătorit cu iubita lui de la 16 ani

Bernard Madoff a anunţat organizaţia că unul din clienţii săi, Albert I., un om de afaceri, vrea să facă o donaţie de şapte milioane de dolari; acesta, în treacăt fie spus, era un evreu plecat din România în timpul regimului Antonescu.

Madoff şi Sheryl Weinstein încep să ia masa împreună, sub pretextul punerii la punct a tranzacţiei de şapte milioane dolari. Ambii sunt căsătoriţi şi cu copii – Sheryl Weinstein are 40 de ani şi un băiat student, iar Bernard Madoff are 50 de ani şi o soţie, Ruth, cu care este împreună de la 16 ani. Brokerul este ţinut sub papuc de soţie, care îl controlează cu telefoane şi ţine să meargă în toate călătoriile lui de afaceri. „Părea să-l sperie cu adevărat posibila ei reacţie dacă ne-ar fi văzut împreună”, remarcă protagonista, spre începutul cărţii, când relaţia era de simplă prietenie, fără implicaţii sexuale.

Tatăl lui Madoff a fost român

Cei doi îşi fac confesiuni – de fapt, nu atât confesiuni, cât monoloage narcisiste de-ale lui Madoff: „Era un narcisist desăvârşit, total absorbit de pro­pria persoană. Vorbea despre locurile pe unde fusese, despre călătoriile pe care le sponsoriza, despre conferinţele de specialitate din toată lumea şi despre oamenii pe care îi întâlnea”. Nu-i place însă să vorbească despre părinţii lui, care sunt oameni simpli – totuşi, confidentei lui îi spune că tatăl lui ar fi un emigrant din România.

Secretul lui Madoff e să facă investitorii să vină la el

Fascinată de succesele brokerului, propune Consiliului de Administraţie de la Hadassah ca acesta să se ocupe de fondurile de investiţie de sute de milioane de dolari. Strategia lui Madoff, dezvăluie amanta sa, e aceea de a face investitorii să vină la el, nu să le propună el afaceri – motiv pentru care poată să le impună condiţii, cum ar fi aceea de a nu pune prea multe întrebări despre secretele prin care înmulţeşte banii. Cum profiturile sunt foarte mari, Hadassah acceptă condiţia acestuia – implicarea lui Maddoff într-o escrocherie de tip piramidal în 1992, dezvăluită de The Wall Street, lucrează în favoarea brokerului, întrucât justiţia nu poate dovedi participarea lui la fraudă – iar Madoff se alege cu titlul de „as în managementul portofoliului“.

Brokerul nu era un bărbat foarte înzestrat

După cinci ani, relaţia de prietenie începe să capete contururi erotice din ce în ce mai precise. Nu mai surprinde pe nimeni că, în acest context, Sheryl Winstein îi propune lui Madoff să-i gestioneze economiile: „Mă tem că n-am adunat mare lucru… oricum, mult sub pragul tău minim”, se scuză ea. Surpriza pe care o are, după ce ajunge în pat, e să descopere că amantul său are un penis foarte mic.  „Am zâmbit în sinea mea, întrebându-mă câţi dintre cei care sunt socotiţi mari scule pe nemiloasa piaţă de capital, caută practic să-şi compenseze nişte dimensiuni fizice minuscule.”

Citește continuare articolului în România Liberă.