Ştiţi de ce Japonia se află pe prima poziţie în clasamentul ţărilor cu cea mai ridicată speranţă de viaţă sănătoasă de la naştere? Dar ce loc ocupă România, conform acestui studiu?

Secretele_celor_mai_sanatosi_copii_1Secretele celor mai sănătoşi copii din lume, de Naomi Moriyama şi William Doyle, ne dezvăluie cum să le asigurăm copiilor noştri o viaţă lungă şi sănătoasă, după modelul japonez. Da, Japonia este ţara cu cea mai ridicată speranţă de viaţă sănătoasă de la naştere şi se află la o distanţă de un an de competitorul său cel mai apropiat – Singapore. În studiul realizat de HALE (Healthy Life Expectancy), Japonia şi Singapore sunt urmate de Coreea de Sud, Elveţia şi Israel. România ocupă poziţia 62 din 183 de ţări analizate.

Naomi Moriyama s-a hotărât să descopere secretele acestui succes. Ea s-a născut şi a crescut la Tokio, dar acum locuieşte, împreună cu soţul său (coautorul cărţii) William Doyle şi fiul lor, la New York. Călătorind împreună cu băiatul ei, Naomi a intervievat oameni de știință din Japonia și SUA și a cules informații de la mămicile japoneze. A rezultat un ghid revoluționar, cu o mare valoare practică, sfaturile oferite fiind utile pentru adoptarea unor obișnuințe alimentare și a unui stil de viață care îi vor ajuta pe părinți să obțină rezultatele dorite în creșterea copiilor.

Această carte este despre modul în care Japonia a descoperit, oarecum accidental, un model naţional natural de alimentaţie, mişcare şi gândire care-i ajută şi pe copiii şi adulţii din această ţară să rămână sănătoşi până la cele mai înaintate vârste, obţinând rezultate cu mult mai bune în comparaţie cu multe alte ţări dezvoltate. Este o explorare a motivelor pentru care copiii născuţi în Japonia şi având părinţi japonezi pot ajunge să trăiască cea mai lungă şi mai sănătoasă viaţă de pe pământ — şi este şi o explorare a posibilelor lecţii pentru părinţii din toată lumea, astfel încât să poată susţine sănătatea şi longevitatea propriilor copii. Este un model ce oferă lecţii pe care orice părinte le poate pune în practică în propria sa familie, indiferent de locul în care trăieşte.

why-japanese-dont-get-their-children-out-of-school-in-2c-312Pentru că modelul dă roade: copiii japonezi sunt cei mai sănătoşi din lume, deşi, fără îndoială, ei se confruntă cu aceleaşi probleme cu care se confruntă ceilalţi copii din lumea dezvoltată – prea multe ore în faţa ecranului, mese neregulate, mâncare fast-food nesănătoasă şi procesată industrial, stresul şcolar şi social contraproductiv şi mai puţin timp liber pentru joacă, relaxare, lectură de plăcere şi explorare a naturii.