Celebra autoare islandeză Yrsa Sigurdardóttir revine în colecția Fiction Connection Crime cu volumul al patrulea din seria Freyja și HuldarStânca spânzuratului.
În această serie, ”regina crime-ului nordic”, cum a fost numită de critica literară, dezvoltă romanele în jurul unor probleme de actualitate, care afectează cele mai vulnerabile persoane: copiii și femeile. Dacă în Moștenirea vorbește despre problema adopțiilor, în Răfuiala tratează pedofilia, în Iertarea prezintă complicațiile bullyingului, în cea mai recentă carte – Stânca spânzuratului – se concentrează asupra invadării intimității, a violenței domestice și a exploatării femeilor pe dark web.

Sigurdardóttir este o scriitoare admirabilă, ca întotdeauna.” – Sunday Times

Pe un câmp de lavă golaș și brăzdat de lângă Reykjavik se află Stânca Spânzuratului. Cândva locul unde aveau loc execuțiile, acum a devenit atracție turistică. Până într-o dimineață, când acolo este găsit un bărbat spânzurat… Cuiul bătut în piept dovedește că nu a fost sinucidere. Însă când poliția ajunge în apartamentul lui, dă peste un nou puzzle: un băiețel de patru ani. Nu pare să aibă nicio legătură cu victima, părinții sunt de negăsit, iar desenele pe care le face arată că a asistat la ceva cumplit. Pe măsură ce detectivul Huldar îl urmărește pe ucigaș, iar asistenta socială Freyja îi caută pe părinții băiatului, se dezvăluie și intriga: o poveste încărcată de violență, nedreptate și răzbunare.

„Nopțile islandeze lungi și întunecate devin cât se poate de amenințătoare în thrillerele Yrsei Sigurdardóttir”. – Financial Times

Poate cel mai mare impact în Stânca spânzuratului este dat de ideile sugerate, nu dezvăluite fățiș: ideea de sacrificiu și familie; legătura dintre părinți și copii, care îi determină pe primii să facă totul pentru a-i proteja sau a-i răzbuna pe cei mici.

„Scriitura Yrsei Sigurdardóttir este fermă de la început până la sfârșit în Stânca Spânzuratului, confirmându-i titlul de regină a genului crime.” – Stavangeraftenblad, Norvegia

Stilul Yrsei Sigurdardóttir nu se dezminte nici în acest volum, povestea este întunecată, dar foarte captivantă și tulburătoare, incredibil de bine scrisă și plină de răsturnări de situație. Îți creează dorința arzătoare de a da pagină după pagină, pentru a descoperi legătura dintre băiat și bărbatul ucis. Detaliile mici, ușor de trecut cu vederea, sunt țesute inteligent într-un final neașteptat și emoționant.

Stânca Spânzuratului este un roman polițist bine scris și bine gândit, dar, în același timp, și o judecată spirituală despre modul cum sunt tratate problemele importante în zilele noastre.” – Morgunbladid, Islanda

Yrsa Sigurdardóttir, născută la Reykjavík în 1963, a debutat în literatura polițistă în 2005, cu Ultimul ritual, romanul ce deschide celebra serie care o are ca protagonistă pe avocata Thóra Gudmundsdóttir. Suflete damnate, al doilea volum din serie, a fost nominalizat la Shamus Award în 2010. În 2011, Îmi amintesc de tine a primit Icelandic Crime Fiction Award, iar în 2015 Tăcerea mării a câștigat Premiul Petrona pentru cel mai bun roman polițist scandinav. Cărțile Yrsei Sigurdardóttir au fost traduse în peste 30 de limbi.
De aceeași autoare, la Editura Trei au mai apărut: Suflete damnate, Zile întunecate, Cenușă și pulbere, Îmi amintesc de tine, Renegații, precum și primele trei volume din seria Freyja și Huldar: Moștenirea, Răfuiala și Iertarea.