Un nou roman semnat de Jane Harper, autoarea bestsellerului Arșița, a apărut recent la Editura Trei, în colecția Fiction Connection Crime: Supraviețuitorii, o carte în care scriitoare australiană își demonstrează din nou măiestria în crearea atmosferei, a personajelor și a dialogurilor realiste.
 
Harper împletește cu măiestrie vinovății trecute cu suferințe din prezent.” – Publishers Weekly

În Supraviețuitorii, Jane Harper ne duce în Tasmania, într-un orășel fictiv de coastă, Evelyn Bay, pe care ajungem să-l cunoaștem intim, ca și cum ne-am fi petrecut propria vacanță acolo. Un oraș turistic tipic, cu peisaje pitorești și un sistem elaborat de peșteri în care se pot face scufundări pentru a explora rămășițele unei epave în largul coastei. Aici îl întâlnim pe Kieran Elliott, a cărui viață s-a schimbat pentru totdeauna în ziua în care o greșeală necugetată s-a soldat cu urmări devastatoare. Vinovăția care încă îl bântuie iese la suprafață când vizitează cu familia sa micuța comunitate natală de la malul mării. Părinții lui Kieran își duc viața într-un oraș unde destinele sunt decise de mare, iar între ei stă fratele lui absent, Finn. Când pe plajă este descoperit un cadavru, secrete de mult îngropate amenință să iasă la lumină.

“Ca de obicei, Harper descrie cu talent peisajul în timp ce țese o plasă complicată și elegantă, plină de secrete de mult îngropate, care sunt gata să iasă la lumină.” – New York Times Book Review

Supraviețuitorii este titlul unui trio de statui realizate în mărime naturală și amplasate pe malul stâncos al mării, pentru a comemora pasagerii și echipajul unui vas care a naufragiat aici cu un secol în urmă. Dar, așa cum vom descoperi pe parcursul cărții, titlul este și o metaforă pentru cele trei persoane care au fost spulberate de o furtună ciudată, în urmă cu 12 ani.

Jane Harper îi crește pulsul cititorului prin narațiune, insinuând ce s-a petrecut în ziua aceea, dar dezvăluind adevărul încetul cu încetul, pe măsură ce Kieran începe să vadă trecutul și prezentul în altă lumină.” – Booklist

Supraviețuitorii este o poveste puternică despre supraviețuirea în lupta cu vinovăția, durerea, recesiunile economice și cu tensiunile care pot izbucni într-o comunitate mică, plină de secrete, rivalități și resentimente. Este o explorare fascinantă a traumei într-o comunitate mică.

„Este limpede că Harper are un dar; fiecare carte are un peisaj diferit, care joacă un rol central în intriga născută din talentul său supranatural de a aduce la viață un decor.” – Daily Telegraph

Jane Harper s-a născut în Manchester și s-a mutat cu familia în Australia când avea opt ani. Cărțile ei sunt publicate în 40 de țări, iar Arșița, romanul de debut, a fost adaptată pentru marele ecran într-un film cu buget mare, avându-l în distribuție pe Eric Bana. A primit numeroase premii importante, printre care: Australian Book Industry Awards Book of the Year, Australian Indie Awards Book of the Year, CWA Gold Dagger Award pentru cel mai bun roman polițist, British Book Awards Crime and Thriller Book of the Year. Jane a lucrat ca ziarist în presa scrisă timp de treisprezece ani, în Australia și în Marea Britanie, iar acum locuiește în Melbourne împreună cu soțul și cei doi copii.
De aceeași autoare, la Editura Trei au apărut Arșița și Forța naturii.