Fostul component al echipei de Cupa Davis a României a emigrat în 1972 în Franța. Acum și-a publicat memoriile.

A fost o vreme în care echipa de Cupa Davis a României a jucat de 3 ori cu Salatiera pe masă. Prima aventură a fost la Cleveland, SUA, în 1969. Ion Țiriac, Ilie Năstase, Petre Mărmureanu și Sever Dron. Asta era componența. Ultimul dintre acești „patru mușchetari” ai tenisului și-a publicat memoriile.

Am ales sa fiu nimeniSao Paolo – București – Londra

„Am ales să fiu «Nimeni»”. Așa se intitulează volumul apărut la Editura Trei și pe care Sever Dron l-a lansat marți seară, la Librăria Bastilia din București. I-au fost alături, dintre personalități, marea gimnastă Andreea Răducan, veteranul antrenor de tenis Aurel Segărceanu și fostul șef al sportului românesc dinainte de 1990, generalul Nicolae Stan.

”Este o carte scrisă pe drumul Sao Paolo – București – Londra”, a spus autorul, dezvăluind traseul vieții sale în ultimii ani, cel puțin. Andreea Răducan, autoarea la rândul ei a unei autobiografii tulburătoare, a punctat:

„Am răsfoit cartea domnului Dron și am citit că ar fi putut să meargă la fotbal. Har Domnului că a ajuns să facă tenis”.

Autobiografia lui Sever Dron nu e o înșiruire de lung de linie, forehand sau rever, procedeele obișnuite ale sportului cu mingea galbenă. E o poveste despre un mare tenisman român care în anul 1972 n-a mai suportat grumajii regimului comunist și a cerut azil politic în Franța.

A înjurat-o pe Elena Ceaușescu!

„Futu-ți Dumnezeii mă-tii! Ce baftă ai!”, a rostit Sever Dron într-o zi banală. Uitând însă că de partea cealaltă a fileului se afla Valentin. Valentin Ceaușescu. Fiul cuplului care stăpânea România a luat înjurătura ca pe ceva normal.

„Dar Prima Doamnă a luat acea nevinovată și legitimă înjurătură ca pe un afront personal…. Din acel moment, mi-a fost anulat pașaportul, am fost eliminat din Cupa Davis, totul a intrat în ceață pentru mine…”, scrie Sever Dron în „Am ales să fiu «Nimeni»”.

Articol preluat din Evenimentul Zilei