10. Părinți de nota 10. 80 de soluții pentru a vă crește cu brio părinții, de Jean Epstein și Cécile Desmazières-Berlie

”Câtă energie!”, ”Ce loc ocupă ecranele în viața noastră?”, ”Cum procedăm cu temele de la școală?”, ”Să rezervăm un spațiu pentru adulți”, ”Până când ne alintăm copilul?” – sunt doar o parte dintre cele 80 de pastile dedicate părinților vremurilor noastre. Cei doi psihologi francezi evită, totuși, rețetele rigide și încurajează părinții să țină cont de ritmul de dezvoltare al copilului.


9. Mă exasperează! Cum să înțelegem ce se petrece în creierul copilului între 6 și 11 ani, de Isabelle Filliozat

Un copil impulsiv, pus pe bombănit, s-ar putea să aibă o proastă reglare a glicemiei – altfel spus, acolo unde părinții ar putea vedea semne de obrăznicie, s-ar putea să fie vorba de un ritm diferit de dezvoltare, atrage atenția Isabelle Filliozat, cea mai citită specialistă în parenting din spațiul francofon. Dincolo de ”disciplinarea prin consecințe”, autoarea preferă raportarea empatică la copil și înțelegerea specificului dezvoltării sale bio-psihice.

8. Rușinea la copii. De unde le vine rușinea și cum îi putem ajuta să țină capul sus, de Betsy de Thierry

”Să-ți fie rușine pentru ce ai făcut!”, ”Fratele tău cum poate să facă asta și tu nu poți?”, ”Să nu mai vorbești nimănui despre asta!”. A-i rușina pe copii a devenit aproape un gest reflex în educația oferită acasă (dar și la școală). Autoarea, specialistă britanică în psihologie de familie și în terapia traumei, atrage atenția că sentimentul de rușine duce la convingeri negative despre sine, reduce creativitatea și crește răspunsurile disfuncționale la stres. Vestea bună e că rușinea poate fi vindecată și, mai ales, prevenită!



7. Timpul miracolelor. Șapte pași simpli pentru o educație reușită a copiilor (0-2 ani), de Hedvig Montgomery

”Voi încerca să răspund la întrebările pe care toți proaspeții părinți și le pun: ce ar trebui să facem în privința somnului bebelușului, a jocului, a alimentației și a
limbajului? Și, nu în ultimul rând, ce anume trebuie să învețe micuțul de la voi și care sunt aspectele care nu ar trebui să vă îngrijoreze. Dar cel mai important lucru este următorul: Eu vreau să vă ajut să creați o legătură cu copilul dumneavoastră”, declară autoarea, celebră specialistă norvegiană în psihoterapia de familie.



6. Jurnalul unui bebeluș. Ce vede, ce simte și ce trăiește copilul tău, de Daniel N. Stern

Nu e o carte cu rețete de parenting, ci este o descriere empatică (la persoana întâi) a perspectivei unui bebeluș asupra lumii, asupra primelor interacțiuni cu părinții, asupra valului de trăiri cărora încearcă să le dea un sens. Cartea scrisă de celebrul psihiatru și neonatolog Daniel Stern va ajuta părinții să înțeleagă ce se întâmplă în mintea copilașului care nu știe încă să vorbească.




5. Parentajul pornește din interior. Cum să creștem copii puternici, sădindu-le încrederea în sine, de Holan Liang.

La urma urmelor, cu ce începe o educație solidă a copilului tău? Dincolo de acumularea de cunoștințe și deprinderi, miezul unei educații reușite stă în dezvoltarea trăsăturilor interioare al celui mic: încrederea de sine, capacitatea de adaptare, tăria de caracter și respectul de sine. Acestea trebuie cultivate mai întâi de toate, în timp și cu răbdare.


4. Le-am încercat pe toate! Plânsete, încăpățânare și crize de furie (perioada 1-5 ani), de Isabelle Filliozat

În primii ani de viață, copilul pare că adoră să-și scoată părinții din minți. Pentru a evita escaladarea conflictelor, autoarea explică părinților (folosind datele din neuroștiințe) cât și când e în stare să priceapă copilul și cum poate să i se indice (cu un limbaj adaptat nivelului său de dezvoltare) ce are de făcut – în loc să i se tot spună că nu are voie să facă.


3. Cum să formezi oameni de succes. Sfaturi simple pentru schimbări radicale, de Esther Wojcicki

Mentorul multor minți strălucite din Silicon Valley, celebra educatoare și jurnalistă Esther Wojcicki este exact opusul ”părinților-elicopter”, care vor să controleze fiecare pas al copilului. Lăsați copiii să se descurce singuri, să-și descopere pasiunile și potențialul de creativitate (dar și de generozitate)! Iată mesajul celei care i-a educat la liceu pe actorul James Franco și pe fiica lui Steve Jobs.



2. Parentingul magic. Șapte pași simpli pentru o educație reușită a copiilor, de Hedvig Montgomery

Această carte pentru părinți cu copii de toate vârstele deschide o serie de cinci volume de parenting foarte apreciată în țările nordice. Această biblie a părinților scandinavi te va ajuta nu doar să devii mai înțelept și să depășești mai ușor momentele dificile, dar și să-ți analizei propria copilărie și să știi cum să păstrezi legătura afectivă cu copilul. 




1. Educația sexuală în era digitală. Învață-ți copilul cum să aibă relații sănătoase, de Cindy Pierce.

Copiii și adolescenții se confruntă zilnic cu imagini sexualizate – le văd în filme, pe rețelele de socializare, în clipurile muzicale sau în jocurile video. Toate aceste imagini ”fierbinți” sunt un bun prilej pentru a discuta cu ei despre ce e real și ce e distorsionat cu referire la modelele de masculinitate și feminitate care le sunt ”servite” în media. Ajută-i să-și dezvolte o busolă interioară, un set de valori stabile, pentru a ști ce înseamnă un comportament sexual și social sănătos.