Dieta de la Muntele Athos este o adaptare occidentală a felului în care se hrănesc călugării.

Ei au resurse limitate, autoimpuse, respectă un calendar diferit; „fusul lor orar“ este decalat cu cinci ore faţă de ceea ce numesc ei „Lume“. Aceia dintre noi care locuiesc dincolo de Muntele Sfânt se bucură de beneficiile unei societăţi complet diferite, care oferă o gamă cu mult mai variată de alimente de consum, de ingrediente şi de surse din care le putem obţine. Modelul meselor călugărilor se întrepătrunde cu practicile lor religioase şi nu este deloc flexibil. Pentru ca dieta să funcţioneze, trebuie să acceptăm că nu este practic să respectăm modul de viaţă şi de hrană al călugărilor ca la carte.

Modelul de post pe care îl respectă călugării este principiul esenţial al dietei de la Muntele Athos. Când începi această dietă, ţii post trei zile pe săptămână, intercalate cu trei zile de moderaţie şi într‑o singură zi din săptămână te poţi înfrupta cu ce-ţi doreşti să mănânci şi să bei. Zilele de post sunt de tip vegan, cu grăsimi reduse la minimum, aşa că nu consumi carne, peşte, pui sau produse lactate şi foloseşti doar puţin ulei. Nu se bea alcool în zilele de post şi trebuie să mănânci porţii mici. În ansamblu, dieta susţine un consum mare de fructe şi legume, aport mai mare de boabe, linte, sâmburi şi seminţe, reducând aproape la minimum caloriile goale din alimentele grase şi îndulcite cu zahăr.

Află regulile dietei și rețete delicioase din 

Dieta de la Muntele Athos,

de Richard Storey, Sue Todd, Lottie Storey

 

Dieta de la Athos