O dovadă surprinzătoare şi convingătoare pentru cât de mult creierul controlează corpul se află în reversul efectului placebo, numit „efectul nocebo“.
Acesta are loc când boala sau chiar moartea este declanşată de o substanţă inofensivă, doar pentru că pacientul se aşteaptă să aibă un efect nociv. În jur de 25% dintre subiecţii cărora li se administrează un placebo într-un test de medicamente vor dezvolta efectele adverse la care li s-a spus că ar trebui să se aştepte din partea medicamentului autentic.
Oamenii care mor după ce au fost blestemaţi sunt un prim exemplu de efect nocebo în acţiune. Un practicant voodoo, de pildă, care crede în eficienţa unui blestem, adesea va muri când s-a blestemat singur, chiar dacă nu există niciun motiv fi zic pentru asta.
Fragment din În 15 minute psiholog
Mulţi doctori au observat că unii pacienţi mor la scurt timp după ce au primit o prognoză negativă, cu mult înainte de probabila moarte din cauza bolii însăşi.
Într-un caz, un tânăr implicat într-o testare de medicament a înghiţit o supradoză (29 de capsule) din ceea ce credea că era un antidepresiv şi s-a îmbolnăvit grav. Când i s-a spus că fusese în grupul de control şi că i se administrase un placebo inofensiv, şi-a revenit rapid.
Au fost chiar și cercetători care au sugerat că avertismentele referitoare la sănătate de pe pachetele de ţigări pot face ţigările mult mai periculoase.
Leave a Reply