Influența hormonilor asupra personalității a fost readusă în discuție în ultimii ani. Unul dintre hormonii ce joacă un rol important în determinarea comportamentului uman este testosteronul, care este responsabil, în primul rând, de determinarea particularităților fizice ale bărbaților.
La vârsta pubertății nivelul de testosteron duce la apariția părului facial, la îngroșarea vocii etc. Nu doar bărbații, ci și femeile au testosteron, însă în cantiăți mult mai mici, bărbații având de aproximativ 10 ori mai mult testosteron decât femeile. Unii cercetători și‑au pus întrebarea dacă variația nivelului testosteronului conduce la variații ale comportamentului la bărbați și femei.
Este important de știut că nivelul testosteronului nu se menține constant indiferent de situație, acesta putând varia în funcție de evenimentele trăite. Astfel, atunci când o persoană se angajează în activități ce presupun competitivitate, nivelul de testosteron al acestei persoane tinde să crească. Alte studii au demonstrat că nivelul de testosteron se află în strânsă legătură cu situațiile ce presupun câștiguri sau pierderi. S‑a demonstrat că suporterii de fotbal prezintă niveluri de testosteron semnificativ mai mari după ce echipa lor preferată câștigă și niveluri semnificativ mai mici după ce echipa preferată suferă o înfrângere. De asemenea, s‑a demonstrat că nu doar nivelul actual al testosteronului influențează comportamentul oamenilor, ci și nivelul acestui hormon din perioada timpurie de viață și copilărie. Sunt studii privitoare la comportamentul unor copii de sex feminin care au prezentat niveluri înalte de testosteron în perioada prenatală. S‑a constatat că în copilăria timpurie aceste fetițe preferau jucăriile tipice băiețeilor.
Fragment din Tratat de psihologia personalității, de Mihai Aniței et al.
Totuși, cele prezentate anterior nu explică foarte mult influența testosteronului asupra comportamentului uman. Principala întrebare pe care și‑au pus‑o cercetătorii a fost dacă persoanele cu un nivel ridicat al testosteronului sunt caracterizate de comportamente specifice, diferite față de persoanele cu niveluri mai scăzute ale acestui hormon. Principalul autor care a studiat acest subiect a fost James Dabbs.
În unul dintre studiile sale autorul a investigat nivelul testosteronului a 240 de membri din 12 frății din cadrul a 12 facultăți, evaluând, totodată, și caracteristicile celor 12 frății. Rezultatele studiului au demonstrat existența unor corelații importante între nivelul de testosteron și caracteristicile celor 12 facultăți. Facultățile ai căror membri au fost caracterizați de niveluri ridicate de testosteron au fost descrise ca fiind competitive, având un spirit rebel, iar comunicarea în cadrul facultăților se realiza într‑un mod asertiv. Pe de altă parte, în cazul facultăților ai căror membri au fost caracterizați de niveluri mai mici de testosteron au fost descrise ca respectând mult mai mult normele sociale, studenții lor prezentând rezultate academice mai performante decât studenții celorlalte facultăți. De asemenea, studenții acestor facultăți au dovedit un comportament prosocial mai dezvoltat decât restul studenților.
Leave a Reply