Deși talentele mele de chef se opresc la proverbialii cartofii prăjiți, voi îndrăzni din când în când să vă persuadez papilele gustative cu mici trucuri gastronomice furate din raftul editurii Lifestyle (parte din grupul Trei).
Ce mâncăm deci în seara asta? De niște raci fierți cu un vin alb ce spuneți?
RACII FIERŢI CU VIN…
Pui într‑o oală ceapă, morcovei, buchetul, multă sare şi mult piper măcinat, fiindcă racii sunt buni foarte săraţi şi iuţi. Unii pun şi ardei roşu. Un principiu este că racii să nu fiarbă în apă prea multă, de aceea să nu se pună mai multă apă decât atâta cât să acopere exact racii.
După o jumătate de oră de fiert al apei în clocot, arunci racii înăuntru, după ce le‑ai scos intestinul negru, rupând înotătoarea din mijlocul coadei. Torni atunci şi vin alb care să fie un sfert din apă pusă. Acoperiţi, racii vor fierbe zece minute, apoi oala să fie trasă la o parte, iar racii lăsaţi — în apa în care au fiert, — până la masă.
Racii sunt întotdeauna mult mai buni calzi, decât reci. De aceea, dacă ai oprit raci fierţi pe a doua zi, încălzeşte‑i mai întâi. Dai la masă, strecurând zeama. (rețetă citată din Constantin Bacalbașa, Dictatura gastronomică)
… ALUNECĂ BINE CU UN CUPAJ DE SAUVIGNON ȘI FETEASCĂ
Domaine Ceptura Blanc 2008
Producător: Davino / Podgorie: Dealu Mare / Alcool: 13,8% / Tip vin: Sec
Descriere: Cupaj de Sauvignon Blanc, Fetească Albă și Riesling Italian, cu o culoare alb-verzuie, caracterizat prin mare limpezime, cu gust prelungit de fructe autohtone și aromă de floare de soc, nelipsit de note minerale. Înviorător și răcoros, este un vin de cursă lungă, ideal pentru lunile de vară.
Poveste: Pornind de la struguri atent selecționați numai în anii cu recolte excepționale, cele trei soiuri sunt produse separat, intrând în combinație după ce li s-au definit correct caracteristicile. Toți ciorchinii sunt însă prelucrați conform tehnicii de producție „neagresivă“, în care intervenția mecanică este limitată drastic, evitându-se zdrobirea inițială a boabelor. Lot de 29 640 de sticle.
Gastronomie: Recomandat împreună cu peștele cu oase puține, cu fructele de mare fierte la aburi și necondimentate excesiv sau cu un risotto de creveți. Pilaful nostru tradițional
cu cozi de raci funcționează, în context, la fel de bine.
Temperatură de servire: 12 grade Celsius. (fragment din Dan-Silviu Boerescu, Cătălin Păduraru, Ghidul vinurilor 2010)
gabriela dumitrescu
e savuroasa descrierea ,aproape ca vrei la piata sa faci cumparaturi si sa te apuci de gatit,totusi eu as adauga multa dragoste…