În tradiţia bestsellerurilor lui Malcolm Gladwell, James Gleick şi Nate Silver, Formula, cartea cunoscutului profesor Albert-László Barabási îşi propune să revoluţioneze felul în care înţelegem succesul şi să ne ofere strategii prin care îl putem dobândi.
“Slujba mea e să explorez de ce-ul din spatele unor subiecte foarte diferite, cum ar fi modul în care interacționează oamenii și moleculele, unde și cum se formează legăturile și ce ne poate spune interconectarea dintre noi despre societate sau despre originile noastre biologice. Am cercetat în amănunt topologia internetului. Studiem modul în care mici defecte ale rețelelor noastre genetice pot duce la boli. Explorăm felul în care creierul nostru controlează miliardele de neuroni și cel în care moleculele din mâncare se atașează de proteinele noastre, asigurându-ne sănătatea pe termen lung. Îmi plac enorm lucrurile de genul acesta — matematica din spatele țesăturii noastre sociale, modul în care cifrele oferă un cadru conceptual pentru înțelegerea esenței conectării noastre. Când folosesc modele și instrumente ca să cercetez în detaliu subiecte neobișnuite pentru analizele științifice, aceste cadre ne adâncesc inevitabil cunoașterea. Exact asta am făcut cu succesul”, scrie autorul în capitolul introductiv al volumului Formula. Legile universale ale succesului.
De multe ori, realizările înseamnă că avem succes. Ne-am făcut treaba cu simţul răspunderii, suntem angajați buni, dar nu obţinem promovarea. Am avut o idee genială, dar n-am primit recunoaşterea cuvenită. Deşi ni s-a spus că talentul combinat cu o puternică etică a muncii reprezintă cheia succesului, Barabási ne arată că în multe cazuri nu este deloc aşa.
Dezvăluind legile succesului şi evidenţiind cât de importantă este validarea comunităţii pentru dobândirea lui, Barabási oferă o nouă înţelegere a modului în care putem excela în societatea de azi.
Cele cinci legi ale succesului în viziunea autorului sunt:
Legea 1: Performanța determină succesul, dar, când performanța nu poate fi măsurată, succesul e determinat de rețele
De la terenurile de tenis la galeriile de artă, vom vedea de ce nu școlile reputate pe care le facem ne asigură succesul, ci succesul nostru asigură reputația școlii. Mai important, vom învăța să vedem rețelele în mare parte invizibile care ne modelează succesul.
Legea 2: Performanța este limitată, dar succesul este nelimitat
A doua lege explică factorii ascunși care ne modelează alegerile. Ea ne spune de ce experții sunt condamnați la eșec atunci când încearcă să selecteze cele mai bune vinuri sau cei mai talentați violoniști. Legea explică de ce adversarii lui Tiger Woods joacă în mod măsurabil mai rău când el se află pe teren și de ce ultimul intervievat primește aproape întotdeauna slujba.
Legea 3: Succesul anterior x aptitudinea = succesul viitor
Aceasta este legea care ne arată că un fenomen subtil, atașamentul preferențial, guvernează orice succes, de la popularitatea unei petiții la capacitatea copiilor de a citi. Când aptitudinea și influența socială lucrează în tandem, succesul nu are limite.
Legea 4: Deși succesul unei echipe necesită diversitate și echilibru, meritul pentru realizările grupului îi va fi atribuit unui singur individ
E o lege observabilă atât la găini și la jucătorii de fotbal american — care ne arată că echipele alcătuite din prea multe vedete sunt condamnate la eșec —, cât și la cântăreții de jazz, producătorii succeselor de pe Broadway și reprezentanții call center-urilor, care ne ajută să concepem strategii pentru a maximiza succesul grupului. Un șofer de camionetă trecut cu vederea pentru Premiul Nobel servește drept avertisment: când lăsăm comunitatea să atribuie meritul, poate să iasă foarte prost.
Legea 5: Dacă persiști, succesul poate să apară oricând
Legea a cincea explică cum poţi să faci cercetare de Premiul Nobel la pensie și de ce pare că unii joacă jocul succesului cu zaruri măsluite. Ne vom întâlni cu factorul Q, care ne permite să reducem inovaţia la o ecuaţie. Legea a cincea ne spune că, deși succesul se topește ca un fulg de zăpadă, creativitatea nu are termen de expirare.
În Formula veți găsi și povești fascinante, amuzante și mobilizatoare despre un om de știință care și-a tatuat pe braț formula care stătea la baza unei mari părți a lucrării sale doctorale sau despre un pictor din Miercurea Ciuc care a refuzat un post bun la București (atât financiar cât și profesional) pentru a rămâne în orașul natal și a se dedica operei lui, iar acum tablourile sale sunt expuse într-o prestigioasă galerie de artă din New York.
„Combinând cu meticulozitate date istorice şi descoperiri din peste un deceniu de cercetare, Formula prezintă principiile ştiinţifice ale succesului, precum şi sugestii practice pentru a-l dobândi. O carte pe care oricine ar trebui s-o citească.” – Science
„Una dintre puţinele cărţi despre succes care se citesc pe nerăsuflate. Fanii lui Malcolm Gladwell vor fi încântaţi.” – Geekwire
Albert-László Barabási (n. 1967) este profesor de ştiinţa reţelelor la Northeastern University, unde conduce Centrul pentru Studiul Reţelelor Complexe. De asemenea, predă cursuri la Harvard Medical School şi la Central European University din Budapesta.
Născut în Transilvania, a studiat fizica la Universitatea din Bucureşti, apoi a emigrat în Ungaria, unde şi-a luat masterul în fizică teoretică la Universitatea Eötvös din Budapesta, iar în 1994 şi-a susţinut doctoratul la Universitatea din Boston.
Printre cărţile lui se numără Linked: The New Science of Networks (2002), tradusă în cincisprezece limbi, Bursts: The Hidden Pattern Behind Everything We Do (2010) şi Network Science (2016).
Îl puteţi urmări pe www.barabasi.com.
Leave a Reply