În Lifespan. De ce îmbătrânim și cum să nu o mai facem, carte publicată de LifeStyle Publishing, profesorul de genetică la Harvard Medical School David A. Sinclair face o afirmație care, la prima vedere, pare o utopie, anume că bătrânețea este o boală cât se poate de tratabilă. Însă când afirmația vine din partea unui cercetător care este în top 50 cele mai influente personalități în domeniul sănătății la nivel mondial, om de știință de renume în cercetările antiîmbătrânire, cuvintele sale pot pune cititorii pe gânduri.
Ridicat la rangul de cavaler în Australia pentru meritele în domeniul cercetării științifice, David A. Sinclair și-a asumat rolul de ambasador pe lângă liderii politici și de afaceri din întreaga lume, vorbindu-le acestora despre modul în care concepția despre îmbătrânire se schimbă și ce înseamnă aceasta pentru progresul omenirii.
În Lifespan, David A. Sinclair prezintă cititorilor parte a cercetărilor antiîmbătrânire obținute în laboratorul de genetică de la Harvard Medical School și concluziile lor. Printre acestea se numără și afirmația că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, bătrânețea va fi opțională. Tehnologiile inovatoare și descoperirile din domeniul cercetărilor antiîmbătrânire vor putea inversa acest proces – considerat până acum firesc – iar speranța de viață sănătoasă va crește foarte mult.
Referindu-se la tehnologiile care vor prelungi durata vieții, David Sinclair explică: „În viitorul apropiat, familiile vor fi monitorizate la domiciliu cu ajutorul unor dispozitive biosensibile mici, portabile și al implanturilor care ne vor optimiza sănătatea și salva viețile prin sugestiile alimentare și detectarea regreselor, infecțiilor și bolilor. Când va fi detectată o anomalie, prin intermediul unei videoconferințe, un doctor, asistat de inteligența artificială, va trimite ambulanța, un asistent medical sau un medic la ușa ta”.
După o trecere în revistă a mentalităților referitoare la îmbătrânire și o prezentare a argumentelor care l-au determinat să studieze cum poate fi stopat și inversat procesul, cercetătorul de la Harvard Medical School dezvăluie cititorilor ultimele concluzii ale studiilor științifice obținute în laboratoarele pe care le conduce. În cea de-a treia parte a cărții, David A. Sinclair aruncă o scurtă privire într-un viitor în care reprogramarea celulară și regăsirea tinereții prin tratament cu o simplă pilulă vor fi posibile. Dar până atunci, împărtășește cititorilor săi câteva dintre secretele stilului său sănătos de viață:
1. În fiecare zi omite una dintre mese sau se limitează la un consum frugal de alimente.
2. Menține consumul de zahăr, pâine și paste cât mai redus. Cercetătorul american mărturește că a renunțat la deserturi în urmă cu zece ani, dar recunoaște că din când în când mai fură „câte o gură”.
3. Ia zilnic vitamina D, vitamina K2 și 83 mg de aspirină.
4. O dată la câteva luni își analizează bioindicatorii, după ce face analize de sânge. Dacă aceștia nu sunt la nivel optim, îi reglează prin alimentație și efort fizic.
5. Se plimbă, urcă scările, săptămânal merge la sala de forță, ridică greutăți, aleargă și face saună înainte de a se băga într-o piscină cu apă rece ca gheața.
6. Consumă multe plante, evitând să mănânce „alte mamifere, chiar dacă au gust bun”, însă după antrenamentul de la sală mănâncă o porție de friptură.
7. Nu fumează. Evită recipientele de plastic băgate în cuptorul cu microunde, expunerea excesivă la ultraviolete, razele X și scanările CT.
8. Își menține indicele masei corporale la nivelul optim pentru sănătate.
9. Păstrează răcoroase camerele în care stă ziua sau doarme noaptea.
Profesorul David A. Sinclair atrage însă atenția că acest program de viață reprezintă o opțiune personală, care dă rezultate în cazul său: are 50 de ani, riduri foarte puține și o inimă ca la 30 de ani.
„În afară de Consumă mai puține calorii, Nu‑ți bate capul cu lucruri mărunte și Fă mișcare, nu dau sfaturi medicale. Sunt cercetător, nu medic; nu sunt persoana potrivită să‑i spun cuiva ce să facă și nici nu promovez suplimente alimentare sau alte produse. (…) Cât timp studiile pe oameni sunt încă în curs de desfășurare, nu există tratamente sau terapii pentru îmbătrânire care să fi fost testate clinic riguros, un lucru necesar pentru a înțelege mai bine gama largă de rezultate potențiale”.
Profesorul Sinclair este însă convins că acest lucru se va întâmpla curând. De altfel, Lifespan, publicată de LifeStyle Publishing, este o carte pe care o dedică stră-strănepoților săi, cărora le adresează și un mesaj deloc exagerat în lumina dezvăluirilor din carte. Acest mesaj este: „Abia aștept să vă cunosc”.
Leave a Reply