„Metropolis este un demers admirabil și o lectură extrem de captivantă.“ — The New York Times Book Review
Cum și unde trăim este una dintre cele mai importante întrebări pe care ni le putem pune. O mare parte din capacitatea noastră de a cunoaște și de a înțelege istoria și vremurile în care trăim decurge din studierea acestui subiect. Încă de la întemeierea primelor așezări urbane din Mesopotamia, orașele au jucat rolul unor uriașe burse de informații; interacțiunea dinamică a locuitorilor metropolelor dense și înghesuite a generat ideile și tehnicile, revoluțiile și inovațiile care au pus în mișcare istoria. Așadar, strălucitul istoric Ben Wilson ne propune o călătorie plină de culoare, ce străbate 7 000 de ani și douăzeci și șase de orașe ale lumii, menită să arate că traiul la oraș a facilitat și a stimulat cele mai mărețe inovații ale omenirii.
Până în 1800, maximum 3–5% din populația mondială trăia în zone urbane destul de mari, dar această minoritate restrânsă a avut un efect disproporționat asupra dezvoltării globale. Dar până în 2050, două treimi din locuitorii planetei vor trăi în orașe. Asistăm la cea mai mare migrație din istorie, punctul culminant al unui proces ce durează de 6 000 de ani, prin care, până la sfârșitul secolului actual, vom fi devenit o specie urbanizată.
În cei două sute de mii de ani ai existenței noastre, nimic nu ne-a modelat mai profund decât orașul. Renumitul istoric Ben Wilson spune povestea grandioasă a felului în care traiul la oraș a permis culturii noastre să înflorească. Începând cu Uruk, primul oraș din lume, descris memorabil în Epopeea lui Ghilgameș, Wilson ne arată că orașele n-au fost niciodată o necesitate, dar odată ce au apărut, densitatea populației lor a dus la un asemenea avânt al strădaniilor omenești – creând noi profesii, forme de artă, credință și comerț –, încât asta a însemnat de fapt nașterea civilizației.
Însoțind cititorii prin orașe faimoase, Wilson prezintă inovațiile pe care le-a adus fiecare dintre acestea: cultura civică în agora Atenei, comerțul global în Bagdadul secolului al XIX-lea, științele financiare în cafenelele din Londra, facilitățile domestice din inima Amsterdamului, fala Parisului din perioada Belle Époque. În epoca modernă, Wilson studiază impactul urbanizării pe verticală din New York, extinderea Los Angelesului, reinventarea Shanghaiului ca oraș sustenabil ecologic. Captivant și cu o scriitură admirabilă, Metropolis (traducere de Smaranda Nistor) reprezintă un tur de forță al realizărilor omenești.
„O realizare impresionantă… Să te afunzi în paginile acestei cărți este ca și cum ai vizita pentru prima oară un oraș fabulos. Metropolis abundă în informații și observații pătrunzătoare.“ — The Wall Street Journal
„O odă închinată orașelor și vieții cosmopolite. Ben Wilson își demonstrează talentul de îndrumător plin de erudiție și creativitate prin istoria civilizației, plecând de la întinsele sale zone urbane.“ — Time
Ben Wilson este autorul a cinci cărți primite cu entuziasm de critică și de public. Printre acestea, se numără What Price Liberty? pentru care a fost recompensat cu Somerset Maugham Award, Empire of the Deep, bestseller Sunday Times și, cel mai recent, Heyday: The Dawn of the Global Age. A absolvit Pembroke College, Cambridge, cu o diplomă de licență magna cum laude și are un doctorat în istorie. Este deseori invitat la posturile publice de radio și televiziune din SUA, Marea Britanie și Irlanda și scrie periodic pentru publicații precum The Times, The Spectator, The Literary Review, Daily Telegraph și Prospect.
Leave a Reply