Cartea proaspat iesita de sub tipar, “Stiintele comportamentului uman“, imbina cunostintele de psihologie, psihologie medicala, psihologia sanatatii, sociologie, antropologie si neurostiinte. Toate aceste notiuni sunt utilizate si din perspectiva practica clinica, venind si cu exemple concrete in diverse boli.

Lucrarea isi propune sa aduca la zi informatiile legate de tipurile psihocomportamentale, atitudinile pacientilor fata de boala, punand accent pe comportamentele nocive in diferite boli somatice, plecand de la cele cardiovasculare, chirurgicale si ajungand la cele pulmonare. Autorul cartii, dr. Ovidiu Popa Velea, este de formatie medic pneumolog, prin urmare nu puteau lipsi aspectele comportamentale in bolile respiratorii.

“Am incercat sa nu fac diferente, alocand tuturor specialitatilor acelasi numar de pagini. Practic, capitolul dedicat bolilor respiratorii este la fel de lung ca cel dedicat bolilor chirurgicale,infectioase sau neoplazice”, a precizat dr. Ovidiu Popa Velea.

Medicii care trateaza pacientii cu boli cardiovasculare vor afla din carte ca au de-a face mai degraba cu persoane anxioase. In cazul pacientiilor cu boli reumatice cu depresivi. Comportamentul in diverse boli si reactiile pacientilor in functie de afectiuni constituie o patrime din carte.

  

 

Comunicarea medic-pacient

Cei care sunt insa interesati de comunicarea medic-pacient pot gasi in “Stiintele comportamentului uman” informatii legate de tulburarile de personalitate si implicatiile acestora in aceasta relatie, precum si modalitatile prin care relatia medic-pacient poate fi ameliorata.

“Atat medicii, cat si asistentele medicale care interactioneaza zi de zi cu pacientii pot citi despre comunicarea verbala si nonverbala“, a precizat dr. Ovidiu Popa Velea, care este sef de lucrari la catedra de Psihologie Medicala din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti. Studentii, care-i frecventeaza cursurile, vor gasi in carte mult mai multe informatii decat cele de la curs.

“Cartea se adreseaza medicilor, psihologilor, studentilor la medicina, asistentilor medicali, dar si pacientilor care vor sa inteleaga mai multe despre comportamentul uman in anumite boli. Informatiile pentru specialisti sunt in carte redate cu un corp de litera mai mic”, a specificat autorul.

La Stiintele comportamentului uman s-a lucrat trei ani, autorul cooptand in munca sa inca 13 colaboratori. “Dintre acestia, 11 sunt studenti sau fosti studenti de-ai mei, actuali medici rezidenti. Cu multi dintre ei am colaborat si la Cercul de Psihologie si am observat ca au afinitate pentru psihologia medicala. Am colaborat cu ei fiindca am vrut sa iasa la rampa si sa realizeze ca pot face ceva durabil”, a precizat Popa Velea.

          

    

   

Sindromul de burn out la medici

Una din temele preferate ale autorului, sindromul de burnout la medici a fost abordata si in aceasta carte. Prevalenta la medici a sindromului variaza intre 43% pentru componenta de epuizare emotionala, 35% pentru depersonalizare si 32% pentru derealizare profesionala. Trebuie specificat ca 12% dintre medici sunt afectati de toate cele trei componente. Insa unii spun ca cifra ar fi subestimata si in fapt ar exista mult mai multi.

“Subiectul a fost obiectul unor studii efectuate in Romania de catre mine sau alti colegi, insa din nefericire se face inca prea putin pentru prevenirea acestui sindrom. In plus, numarul cercetarilor pe burnout in Romania ramane inca extrem de scazut fata de Europa,”  a spus medicul.

De altfel, autorul se implica si in ajutorarea colegilor sa scape de stres si incarcatura emotionala a relatiei medic-pacient. Este membru al Asociatiei Balint Romania din anul 1999 si in prezent lider al intrunirilor Balint in Bucuresti. Iar in cadrul Centrului de Consiliere Psihologica si Orientare pentru Cariere din UMF “Carol Davila” ofera consiliere psihologica gratuita medicilor si studentilor la medicina aflati in situatie de criza, ori in dilema privind alegerea specialitatii medicale.

Cartea, aparuta la Editura Trei, are 576 de pagini si costa 69 lei. Lansarea oficiala a cartii va avea loc pe 18 ianuarie in sala de consiliu a UMF Carol Davila Bucuresti. Printre invitatii care deja si-au confirmat prezenta se afla si prof. dr. Iuliana Dobrescu, sefa catedrei de Psihologie Medicala si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului, UMF Bucuresti. Prof. Dobrescu a semnat si prefata cartii. Peste 1800 de autori sunt citati in aceasta carte, iar bibliografia este extrem de consistenta, “Stiintele comportamentului uman”, meritand a fi parcursa din scoarta in scoarta.
     

Autor: redactor sef Alexandra Manaila