Cotrobâind printr-un volum editat la Trei în primăvară și dedicat psihosociologiei crizei, am descoperit un studiu excelent al profesorului Septimiu Chelcea. Un studiu care vorbește despre ce ne doare mai mult, acum, pe timp de criză.
Știu, nu e un subiect vesel, dar e o oglindă bună în care nu strică să ne mai uităm din când în când. Iată și un fragment din studiul intitulat ”Piramida fricilor sociale. Fricile sociale în România: o schiţă psihosociologică”.
***
Odată cu criza economico-financiară pe care o traversăm, frica de şomaj a luat locul fricii de a-ţi pierde libertatea sau chiar viaţa. Se menţine frica de a nu pierde viitorul copiilor, în condiţiile abandonului şcolar determinat de sărăcie, al introducerii taxelor pentru învăţământul superior, al lipsei locuinţelor şi locurilor de muncă.
Închiderea fabricilor, privatizările dubioase au făcut ca masele de muncitori să se teamă că îşi vor pierde locul de muncă. Astăzi, muncitorii scandează: „Vrem să muncim, nu să cerşim!“. Acum, frica socială o resimt mai intens muncitorii decât intelectualii, iar criza economico-financiară înspăimântă mai toate categoriile socio-ocupaţionale.
Frica de a nu avea de muncă este proprie economiei de piaţă şi, aşa cum spunea Henri M. Krasucki, directorul general din anii 1990 al Confederaţiei Generale a Muncii din Franţa: „Nu există un mijloc de coerciţie mai violent, al angajatorilor asupra angajaţilor, decât şomajul“. În acelaşi sens se pronunţă şi profesorul de ştiinţe politice Corey Robin de la Brooklyn College (New York) când analizează atât de nuanţat şi de radical rolul fricii în societatea postmodernă, în general, şi al fricii la locul de muncă, în special:
„Folosind ameninţarea cu concedierea, retrogradarea, hărţuirea şi alte sancţiuni, angajatorii şi managerii încearcă să înăbuşe exprimarea şi acţiunea, să se asigure că lucrătorii nu le replică şi nu acţionează“ (Robin,
2009).
Unii manageri cred chiar că „frica stimulează marşul alert al industriei contemporane, că este un element de susţinere esenţial pentru economia noastră politică“ (ibidem).
Ce se întâmplă în România azi? Datele Eurobarometrului 68.2 (toamna 2007) prezintă „o Românie în care pe primul loc sunt îngrijorările legate de preţuri, pensii şi alte aspecte economice. Pe locul doi sunt temerile legate de starea de sănătate şi de criminalitate. Şomajul şi problemele de locuire urmează în ierarhie. În seria îngrijorărilor economice, cele referitoare la cheltuielile de întreţinere pentru locuinţă tind să se accentueze“ (Dumitru, 2008).
”Piramida fricilor sociale” în perioada crizei economice, financiare şi politice din România (sondaj CURS 2009)
1. Pierderea vieţii (pentru motive politice) (4%)
2. Pierderea libertăţii (pentru motive politice) (3%)
3. Pierderea domiciliului (evacuare, retrocedări, afaceri imobiliare) (9%)
4. Pierderea averii (furt, faliment, devalorizare, speculaţii) (25%)
5. Pierderea locului de muncă (şomaj, restructurare, criză) (26%)
6. Pierderea privilegiilor (sporuri, funcţii de conducere) (19%)
7. Pierderea viitorului urmaşilor (abandon şcolar, acces limitat în învăţământul superior, lipsa locurilor de muncă) (45%)
Fragment din volumul colectiv Psihosociologia crizei coordonat de Jacqueline Barus-Michel și Adrian Neculau
Leave a Reply